Eeuwenoude muren in Almere

Jantien en Chretien gebruikten vulkanisch gesteente voor de bouw van al hun wanden. Dit leverde ze snelheid, kostenbesparing én een fijn binnenklimaat op. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Jantien en Chretien? Bestel dan via onze website Casco magazine 3.

Waarom wilden jullie een eigen huis bouwen?

We woonden al zo’n veertig jaar in Almere, waarvan de laatste twaalf jaar in een penthouse op zestienhoog. Het was een mooi, groot appartement, maar toen we kleinkinderen kregen voelden we de behoefte om weer een tuin te hebben, om meer met onze voeten in de aarde te staan. Toen zijn we eerst gaan zoeken naar bestaande huizen, ook in de buurt van Zuidoostbeemster, omdat een van onze dochters daar woont. Maar geen enkel bestaand huis voldeed aan onze wensen. We wilden niet te veel verbouwen en liefst weer een prachtig uitzicht. Per toeval kwamen we bij Oosterwold terecht. En zo gebeurde het dat we toch in Almere bleven wonen. Maar dan in een huis waarin we alles vanaf het begin naar onze wens konden maken.

Hoe kies je een architect als je ‘opeens’ gaat zelfbouwen?

We zijn begonnen met het bezoeken van bouwbeurzen. Op een van die beurzen stonden we te kijken naar een afbeelding van de ambulancepost die architect Erik Knippers ontworpen heeft. Daarop sprak hij ons aan en raakten we aan de praat. We merkten al snel dat Erik goed kon luisteren en later bleek dat hij onze wensen en ideeën uitstekend kon verwerken in een voorlopig ontwerp. Ook had hij veel creatieve ideeën en werkte hij zijn definitieve tekeningen zo ver uit dat de aannemer er goed mee uit de voeten kon.


Wat was jullie briefing qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

We wilden graag een huis voor twee personen. Een logeerkamer vonden we bijvoorbeeld niet nodig. De focus moest vooral liggen op de grote open woonruimte. Verder wilden we graag een patio en alles gelijkvloers hebben. We wilden zo min mogelijk deuren en veel aandacht voor licht en uitzicht. Ons oude appartement was enorm groot en helemaal ingericht met strak design. Hier gingen we meer voor industrieel in warme tinten. In het definitieve ontwerp zijn alle serviceruimtes als blokken tegen de centrale woonruimte geplaatst. De binnenruimtes zijn geleemstuukt, daarna is leemverf aangebracht. De zwarte buitenmuren zijn voorzien van kalkstuc en zijn daarna voorzien van zwarte Keim-verf.

En wat voor bouwstenen hebben jullie gebruikt voor de wanden?

In eerste instantie wilden we voor houtskeletbouw kiezen, maar uiteindelijk zijn we voor KLB-blokken ( Klimaleichtblock) gegaan. Deze blokken zijn gemaakt van vulkanisch materiaal uit de Eiffel in Duitsland, dat onder de grond weggeschraapt wordt. Daarna komt het in een mal met bindingsmateriaal en droogt het aan de lucht. Vervolgens wordt het gestapeld en gelijmd en heb je geen spouwmuren nodig. De blokken worden in verschillende diktes geleverd zodat ze zowel als binnen- als buitenmuur toegepast kunnen worden. De binnenmuren zijn 15 centimeter dik, de buitenmuren 49. En het gaat lekker snel; binnen een week stonden alle wanden, onder andere omdat ze verlijmd zijn. Daarnaast was de prijs aantrekkelijk én is het materiaal duurzaam.

Bestel Casco Magazine 3 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Erik Knippers.

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.