Logo
3 tips voor het verlichten van de woonkamer

3 tips voor het verlichten van de woonkamer

Heb je pas de sleutels van een nieuwe woning gekregen en wordt er nog volop verbouwd? Dan is de kans groot dat er ook nog over de verlichting nagedacht moet worden. En hoewel verlichting in iedere ruimte van belang is, is dit misschien nog wel het sterkst het geval in de woonkamer. De woonkamer is immers de ruimte waar men de meest wakkere uren per dag in doorbrengt. Het is dé plek waar je mensen ontvangt, waar je tot rust komt na een drukke dag en heel wat gezellige uurtjes doorbrengt met je gezin. Daarom richten we deze ruimte dan ook zo sfeervol mogelijk in. Een goed lichtplan mag hierbij niet ontbreken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste verlichting in de woonkamer? Waar denk je aan? We zetten drie tips op een rijtje.

1. Soort licht

Ten eerste is het van belang om over het soort licht in de woonkamer na te denken. Kies in elk geval voor duurzame lichtbronnen. Deze mogen vandaag de dag niet meer ontbreken. Blijf dus weg van halogeen- en gloeilampen, maar kies voor LED verlichting. Zo bespaar je op de lange termijn veel geld én draag je je steentje bij aan het milieu.

Bedenk vervolgens goed in welke vorm deze lichtbron gehuld moet worden. Kies je voor een LED inbouwspot voor algemene verlichting of om sfeer- of accentverlichting aan te brengen? Of ga je toch voor een staande- of hangende lamp? Mogelijkheden in overvloed!

Alle soorten lichtbronnen beschikken over hun eigen voor- en nadelen. Een ledstrip kan bijvoorbeeld eenvoudig worden gebruikt om meubels te accentueren en een extra sfeervolle uitstraling te geven. Dit terwijl je met inbouwspots weer een zeer strak en modern geheel creëert. Bedenk daarom goed naar welke uitstraling je op zoek bent en pas dit vervolgens toe binnen je eigen woning.

2. Maak een effectief lichtplan

Voordat je kunt gaan shoppen voor nieuwe verlichting is het eerst van belang dat er een lichtplan wordt opgesteld. Zonder lichtplan wordt het namelijk heel lastig om de juiste lichtbronnen te kopen én te plaatsen. Begin altijd met het maken van een plattegrond en teken de verschillende lichtpunten in. Bedenk vervolgens welke functie de ruimte heeft en welke verschillende functies er in de ruimte verweven zitten.

Je kunt de verlichting in de woonkamer opdelen in verschillende soorten: denk hierbij aan functionele verlichting (werkverlichting), sfeerverlichting (creëren van extra sfeer) en de basisverlichting (deze verlicht de gehele ruimte).

3. Lampen verdelen

Hoeveel lampen je nodig hebt in de woonkamer, is geheel afhankelijk van de grootte van de ruimte en de eigen specifieke wensen. Om een vloeiend geheel te creëren is het van belang dat er niet al te veel lampen worden gebruikt, maar uiteraard ook weer niet te weinig. Het is een flinke evenwichtsoefening om dit voor elkaar te krijgen. Hierbij ga je vooral af op gevoel. Maar je kunt ook rekening houden met de volgende vuistregel: zo wordt vanuit de EU geadviseerd om één lumen per vierkante meter te gebruiken. 


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>