Duurzamer worden met zonnepanelen

Wil je milieubewust bezig zijn en energie onafhankelijk worden? Je kunt dan de duurzame stap nemen en overgaan op zonnepanelen. Ga gewoon naar Google en zoek naar ‘zonnepanelen Schijndel’ of naar de naam van de stad of het dorp waar je woont. Op deze manier zul je een aantal bedrijven in de buurt vinden die je hierin kunnen adviseren en de zonnepanelen zelfs voor je installeren. Maar hoe werkt het installeren van zonnepanelen eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken? Laten we eens kijken hoe ook jij bij kunt dragen aan een groene toekomst met zonnepanelen.

Begin met een dakscan

De installatie van zonnepanelen begint met een dakscan. Met zo’n dakscan kom je erachter hoeveel jij nu eigenlijk kunt opwekken met zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden. In deze berekening wordt ook rekening gehouden met de helling, de oriëntatie, de ondergrond van de panelen en eventuele schaduwval op de panelen. Een dakscan is redelijk snel geregeld. Je hoeft alleen wat info te geven, zoals je adres, de ligging van je dak en hoeveel stroom je nu gebruikt. Zo krijg je een op maat gemaakte schatting van de energie die je zou kunnen opwekken met zonnepanelen.

De juiste hellingshoek

De hoek van de zonnepanelen heeft invloed op hoeveel stroom ze opwekken. In de ideale situatie heb je de zonnepanelen zodanig liggen dat de zon er direct op kan schijnen, maar dat is lastig omdat de zon steeds anders staat door het jaar heen. Heb je een dak naar het zuiden? In dat geval is 35 graden vaak de beste hoek. Dat geeft je de meeste energie. Voor daken die naar het westen of oosten wijzen, werkt een hoek van ongeveer 13 graden beter. Op platte daken kies je meestal een hoek tussen 10 en 30 graden, maar ook dit is afhankelijk van hoe je dak ligt. Tot slot kun je ook kiezen voor een oost-west opstelling. Hierbij is een hoek van 10 tot 13 graden het beste. Toch kun je, om veiligheidsreden, bij hele steile daken vaker niet steiler gaan dan 55-60 graden.

De plaatsing van zonnepanelen

Je kunt zonnepanelen op verschillende manieren op je dak laten installeren. Dit is dus afhankelijk van het soort dak en hoeveel ruimte je hebt. Op een schuin dak kun je de panelen gewoon op je dakbedekking installeren, of je dakbedekking vervangen door de panelen. Ze kunnen plat liggen of in een bepaalde hoek, net wat beter is. Op een plat dak worden de panelen op steunen gezet en verzwaar je deze zodat ze niet wegwaaien. Je dak moet ook sterk genoeg zijn voor het extra gewicht. Het is altijd beter om een professional in te schakelen, want het moet wel veilig en goed gebeuren.

Waardevolle tips

Tot slot zijn er een paar belangrijke punten om nog even aan te halen. Check eerst of je dak goed is en geschikt voor zonnepanelen. Het is namelijk moeilijk om je dak later te repareren of te veranderen als de panelen er al op liggen. Zorg dat je weet wat de regels zijn in jouw omgeving en regel alle vergunningen die je nodig hebt. Kijk ook goed naar de ligging van je dak en zorg dat er geen dingen zijn die schaduw werpen op je zonnepanelen. Praat met een expert om zeker te weten dat je ontwerp en installatie goed zijn. Succes!

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.