Groeiende populariteit van domotica bij nieuwbouwprojecten

Eerder publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al een artikel waarin het liet zien, dat circa acht op de tien Nederlanders van twaalf jaar of ouder een of meerdere slimme apparaten in huis gebruikt. In veel gevallen gaat het hierbij om een smart tv, een slimme meter voor het bijhouden van het elektriciteitsverbruik of een slimme thermostaat. De afgelopen jaren is het gebruik van domotica binnen met name nieuwbouwwoningen sterk toegenomen. Er zijn woningen die volledig op basis van een tablet aan de muur bediend kunnen worden. Het vergroot het woongenot, comfort en gemak voor bewoners. Bij de aansluiting van domotica zijn verschillende componenten vereist. Denk bijvoorbeeld aan een degelijke schakelkast om invloeden van buitenaf te voorkomen. Onder meer vocht en stof kunnen de werking van domotica negatief beïnvloeden. 

Leveranciers zien naar vraag naar elektrotechnische componenten groeien 

In lijn met het voorgaande zien leveranciers van elektrotechnische componenten, waarvan Van Egmond een goed voorbeeld is, de vraag naar producten groeien. Het gaat hierbij overigens niet alleen om componenten die bij nieuwbouwprojecten gebruikt worden. Denk ook aan bedrijven die steeds vaker kiezen voor de automatisering van interne processen. Belangrijk onderdeel daarvan zijn niet alleen de schakelkasten om deze automatiseringscomponenten te kunnen beschermen, maar bijvoorbeeld ook PLC’s. PLC is een afkorting van Programmable Logic Controller. Het is met deze PLC’s mogelijk om de veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van complete productielijnen binnen de industrie vorm te geven. 

Waar particulieren met domotica in huis voornamelijk profiteren van meer gemak en comfort, levert automatisering ondernemers een concurrentievoordeel op. Processen kunnen veel sneller doorlopen worden; de afhankelijkheid van menselijk handelen valt weg. Daar komt bij dat ook de foutmarge daalt. Iets wat een positief effect heeft op de kosten. 

Vraag naar elektrotechniek zal blijven groeien 

Men verwacht dat de vraag naar elektrotechnische componenten de komende jaren groot zal blijven. Dat hangt samen met het doel om woningen en bedrijfspanden te verduurzamen. Elektrotechnische componenten kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Neem binnen woningen de slimme thermostaat. In plaats van de verwarming de hele dag aan te laten staan, schakelt men deze pas in op het moment dat men van kantoor vertrekt. Zo kom je thuis in een warm huis, zonder onnodig veel energie te verbruiken gedurende de dag. Hetzelfde geldt voor het op afstand kunnen bedienen van de verlichting in huis. Schakel deze bij een avondje uit pas in, op het moment dat het buiten donker wordt. 

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.