Hoe breng je zelf epdm dakbedekking aan?

Epdm dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber dat gebruikt wordt voor platte daken. Je kunt epdm dakbedekking laten leggen door een bedrijf, maar je kunt dit ook prima zelf doen. We zullen je in dit artikel vertellen welke materialen hiervoor nodig hebt en welke stappen je moet volgen.

Welke materialen heb je nodig

Wat heb je nodig voor epdm dakbedekking aanbrengen: epdm dakbedekking, prefab hoeken, hemelwaterafvoeren, stadsuitloop, bonding contactlijm, spraybond contactlijm, primer, epdm lijmkit en daktrimmen. 

Hoe leg je zelf je epdm dakbedekking. Stappenplan:

Stap 1: Je begint natuurlijk met het opmeten van je dak, zodat je weet hoeveel epdm je nodig hebt. Meet de hele lengte van je dak op en doe er vervolgens 20 cm bij. Als je het allemaal goed hebt opgemeten, ga je de ondergrond goed schoon maken. Epdm hecht niet goed als er vuil en vet onder zit. Is de ondergrond hout of beton? Doe er dan een laagje primer op.

Stap 2: Vervolgens rol je de epdm dakbedekking uit over je dak en laat het dan een uur rusten. Op die manier trekt alle spanning uit de epdm folie weg. Na het uur kun je de folie aan de kortste zijde voor de helft terugvouwen.

Stap 3: Pak je lijmkit erbij en rol met de vachtroller de lijm op de epdm en op de ondergrond. Nu moet je wachten tot de lijm bijna droog is.

Stap 4: Vouw de folie voorzichtig weer terug zonder dat er spanning ontstaat. Herhaal dit proces aan de andere kant. Nu kun je de dakbedekking langs de dakranden vouwen. Gebruik de spraybond voor de ondergrond en voor de epdm. Wacht tot het bijna droog is en druk het dan goed aan met de aandrukroller.

Stap 5: Werk de hoeken af. Je kunt de epdm het beste vouwen, als je gaat knippen kun je een lek creĆ«ren. Vervolgens ga je deze hoeken lijmen en afkitten. Nu kun je de daktrimmen erop bevestigen. 

Stap 6: Je kunt gaan bepalen waar je afvoer komt, teken deze plek af. Gebruik een voorgevormde hemelafvoer. Knip vervolgens een gat dat kleiner is dan de afvoer, zodra je de afvoer erdoorheen schuift, vormt de folie zich om de afvoer heen. Daarna kun je het dicht kitten en op de juiste lengte zagen.

Stap 7: Bepaal de doorsnede van de dakdoorvoer en knip deze uit. Het moet 1/3 van de opening zijn. Plaats de dakbedekking over de opening. Vervolgens knip je de dakdoorvoer op de diameter uit en daarna bevestig je deze op de ondergrond.

Stap 8: Knip een cirkel uit de epdm folie met een overlap van 20 cm. Plaats deze op de dakdoorvoer. Knip hier nog een cirkel uit met dezelfde diameter als de dakdoorvoer. Trek de flap over de dakdoorvoer en dicht het af met contactlijm. Vervolgens kit je het af. 

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriƫnteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.