Nieuwe normeringen werkschoenen: begin veilig aan je werkzaamheden

De nieuwe Europese normen voor werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn van belang voor een betere veiligheid op de werkplek. Ongeacht of je een ervaren professional bent in de bouwsector, zware industrie, tuinier bent, of af en toe klusjes doet in en om je huis en tuin, het dragen van geschikt werkschoeisel is erg belangrijk.

Nieuwe Europese eisen en regelgeving

Vanaf maart 2023 zijn er belangrijke wijzigingen in de Europese voorschriften en normen met betrekking tot werkschoenen en veiligheidsschoenen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de bescherming van werknemers te verbeteren en zijn opgenomen in bijgewerkte normeringsrichtlijnen. Hier bespreken we de belangrijkste veranderingen en implicaties van deze nieuwe normen met als doel de veiligheid en het welzijn van werknemers beter te waarborgen.

EN ISO 2045 (EN345) en CE-keurmerk

De CE-markering is van het grootste belang, omdat dit aangeeft dat schoenen voldoen aan strenge Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen. De EN345-norm speelt een belangrijke rol, omdat deze norm verschillende beschermingsniveaus omvat, wat van belang is voor werknemers. Deze norm stelt specifieke eisen aan werkschoenen met betrekking tot impactbescherming, compressie, doorboring en slipweerstand. Het definieert ook prestatie-eisen en testmethoden die schoenen moeten doorstaan om te worden gecertificeerd. Dit helpt werknemers om schoenen te kiezen die zijn afgestemd op de specifieke risico's op hun werkplek.

De nieuwe EN ISO 20345:2021

De overgang van EN ISO 20345:2011 naar EN ISO 20345:2021 markeert een belangrijke stap voorwaarts in de regelgeving voor werkschoenen en veiligheidsschoenen. Deze recente update stelt strenge eisen aan mechanische en thermische risico's, slipweerstand, ergonomie en inlegzolen. Bedrijven zoals Bowork zijn al overgeschakeld naar deze nieuwe norm en kunnen waardevol advies bieden aan anderen die deze stap nog moeten zetten. Het is van belang om in samenwerking met je werkgever of opdrachtgever de juiste veiligheidsnormen voor jouw werkplek te bepalen. De prioriteit moet altijd zijn om de veiligheid en het welzijn van werknemers te waarborgen.

Bovendien moet je voortdurend in communicatie blijven met je werkgever of opdrachtgever om te bepalen welke veiligheidsnormen het meest geschikt zijn voor jouw taken. Dit garandeert dat je schoenen draagt die niet alleen voldoen aan de eisen van je werk, maar ook aan de wettelijke voorschriften en de hoogste veiligheidsstandaarden.

Enkele belangrijke veranderingen in de EN ISO 20345:2021-norm zijn:

  • Nieuwe codes voor perforatiebescherming: PL en PS.
  • Nieuwe markeringen voor slipweerstand: SR en Ø.
  • Toevoeging van nieuwe beschermingsniveaus S6 en S7.
  • Vervanging van WRU door WPA voor waterdichtheid.
  • Toevoeging van de SC-test voor slijtage van kruipneuzen.
  • Elektrische isolatie geldt nu voor contact met de grond.
  • Laddergrip wordt getest met de nieuwe LG-eis.

Veiligheidseisen blijven zich voortdurend ontwikkelen en het is van essentieel belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste normen om jezelf en je collega's op de werkplek te beschermen.

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.