Slimme tips om jouw nieuwe huis te beveiligen

Het aantal huisinbraken is in 2023 gedaald naar 22.000 inbraken. Dit zijn er dagelijks 62, tegenover de 67 van vorig jaar is dit een daling van 7,5%. Een mooie trend, maar als je bij de 22000 hoort heb je daar geen boodschap aan. Tijd dus om ervoor te zorgen dat jij met je nieuwe huis straks buiten deze groep valt.

Tip 1: je sloten

Dat je de voordeur op slot moet draaien, is geen nieuws. Ook je achterdeur en ramen moeten gesloten zijn als je de deur uit gaat, maar je winst zit in het type sloten waarmee je dit doet. Nieuwe, gecertificeerde sloten beschermen je tegen populaire inbraakmethodes zoals kerntrekken en uitboren. Dit gecombineerd met deurbeslag dat dezelfde certificering heeft, zorgt voor optimale beveiliging. Bespaar hier dus niet op bij de bouw van je huis! 

Tip 2: groot licht

Veiligheidsverlichting werkt op sensoren en gaan branden als er beweging wordt wargenomen. Een inbreker die een grote bouwlamp op zich gericht krijgt, neemt gegarandeerd de benen. Bij de bouw van je huis is dit soort verlichting ook aan te raden, helemaal als je al spullen opslaat in je bouwproject. Voor deze tijdelijke momenten is veiligheidsverlichting ook te huur.

Tip 3: doe of je thuis bent

Het heeft iets ouderwets, een koffiekopje op de salontafel zetten en een lampje in de vensterbank laten branden. Toch werkt het. Ook zijn er inmiddels slimme systemen om het idee van mensen thuis te wekken.

Een timer op je televisie of je verlichting bijvoorbeeld geeft het idee van een bewoond huis. Laat de buren een auto op je oprit zetten of leg een puzzel op je tafel. En laat je gordijnen open! Niks zo aantrekkelijk als een huis waarin een inbreker vrij kan rondlopen zonder gezien te worden.

Tip 4: de slimme bel

De echt brutale inbrekers laten zich niet wegjagen door een bewoner. Zorg dan ook dat je kan zien wie er voor de deur staat, voor je opendoet. Dit kan door een haak of kettinkje op je deur te bevestigen, of een kijkgaatje in je deur te laten zetten.

De handigste manier is de deurbel met camera. Nieuwe huizen hebben dit steeds vaker en niet zonder reden. Staat er iemand voor je deur die je niet kent? Vraag waar ze voor komen. Heb je twijfels? Doe niet open, het is zo simpel als dat.

Tip 5: het alarmsysteem

Bij het installeren van een alarmsysteem in je nieuwe huis, worden vaak beren op de weg gezien. Katten die door een sensor lopen, kinderen die nietsvermoedend naar beneden lopen voor een glas water en hiermee een signaal activeren, je zit hier allemaal niet op te wachten. Toch zijn de systemen inmiddels zo slim dat hieraan gedacht is. Een feit is dat een alarmsysteem de kans op betrappen aanzienlijk vergroot, dit maakt je woning onaantrekkelijk voor inbrekers.

Soms heb je alles gedaan wat je kon, maar slaagt een inbreker er toch in om binnen te komen. Voor je verzekeraar is het belangrijk om te weten of je genoeg maatregelen hebt genomen om dit te voorkomen, als je de schade komen claimen.

Bij sommige verzekeraars kan je zelfs korting krijgen op de premie van je woonverzekering als je voldoende veiligheidsmaatregelen hebt getroffen. Pas dus de slimme tips toe en zorg dat jouw nieuwe woning de veilige haven blijft die je voor ogen hebt. 

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriƫnteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.