Snel en praktisch een tuin aanleggen in vijf stappen

Wanneer je een eigen huis aan het bouwen bent of een compleet casco nieuw huis hebt, is het wel zo gezellig om ook een tuin aan te leggen. Zie je daar nu al helemaal tegenop? Geen zorgen! Wanneer je het goed aanpakt kan het zo gepiept zijn. Je kunt bijvoorbeeld kunstgras laten leggen in plaats van dat je helemaal een gazon gaat inzaaien. Dat gaat een stuk sneller. Zo leg jij in vijf stappen een tuin aan.

Ontwerpen

Voor je je tuin kan gaan aanleggen moet je natuurlijk eerst een passend ontwerp hebben. Hierin kun je globaal aangeven waar bestrating komt en waar beplanting, hoe groot de afzonderlijke vlakken zijn en waar de opvulling uit zal bestaan. Let op: stel van tevoren met jezelf een maximum budget vast.

De basis leggen

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt of zelf een huis aan het bouwen bent ligt de basis in principe al helemaal klaar, mocht je je tuin gewoon helemaal willen omgooien, moet je eerst wat oude elementen weghalen. Kijk goed naar je ontwerp dat je op voorhand hebt gemaakt voordat je je hele tuin gaat strippen, wellicht kan je dat ene grasveldje nog best gebruiken.

Steen

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin begin je met de betegeling en de bestrating. Het aanleggen van tegels begint met het storten van zand. Vul de randen op met opsluitbanden om de tegels op hun plek te houden en leg ten slotte de tegels zelf. Je kunt na het aanleggen van de tegels de voegen opvullen met zand, dat is een stijlkeuze. Let bij het aanleggen van je tegels op dat je altijd van buiten naar binnen werkt en dat er voldoende ruimte overgelaten wordt tussen de tegels.

Groen

Wanneer de bestrating ligt, kun je overgaan in het plaatsen van de planten. Je kunt een gazon zaaien, maar als je geen zin hebt in gedoe kun je ook kiezen voor een gazon van kunstgras. Voor mensen zonder groene vingers zijn planten in potten in plaats van bloemperkjes een goed idee. Planten in potten gaan elkaar niet overwoekeren, waardoor je tuin er niet binnen de kortste keren als een oerwoud bij ligt.

Afmaken

Breng een bezoekje aan het tuincentrum en maak je tuin af met wat stijlvolle tuinmeubels en wat leuke accessoires. Let op: met accessoires kan je tuin snel kitscherig worden, een paar zijn leuk, maar overdrijf het niet!

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriƫnteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.