Logo
Verplicht zakelijke laadpalen installeren

Verplicht zakelijke laadpalen installeren

Omdat de overheid elektrisch rijden wil stimuleren, verplicht ze een groot deel van de ondernemers om zakelijke laadpalen te installeren. Wat houdt deze verplichting precies in en geldt de verplichting ook voor jou? 


Nieuwe bedrijfspanden

Bouw je een nieuw pand met minimaal 10 parkeervakken? Dan geldt de verplichting om zakelijke laadpalen te installeren voor jou. Je moet dan minimaal 1 zakelijke laadpaal hebben en voor 20% van de overige plekken alvast infrastructuur aanleggen. 

 

Renovatie van bestaande bedrijfspanden

Vernieuw, verander of vergroot je minimaal 25% van de integrale gebouwschil? Dan spreken we van een ingrijpende renovatie. Renoveer je hierbij je elektrische infrastructuur en minimaal 10 parkeervakken? Dan moet je ook voldoen aan de verplichting om zakelijke laadpalen te installeren. Voor jou gelden dan dezelfde regels als voor nieuwe bedrijfspanden. 

 

Uitzonderingen voor bestaande bedrijfspanden

In dit geval gelden wel uitzonderingen. Want als de aanleg van laadpalen en infrastructuur je meer kost dan 7% van de totale kosten voor je renovatie, vervalt de verplichting. 

 

Verplichting vanaf 2025

In de toekomst zullen nog meer ondernemers verplicht laadpalen moeten installeren. Want vanaf 2025 moeten alle bedrijfspanden, dus zowel nieuwe als bestaande, minimaal 1 laadpaal installeren als ze over minimaal 20 parkeervakken beschikken. 

 

Ook als de verplichting nog niet voor jou geldt, kan het verstandig zijn om toch vast te investeren in zakelijke laadpalen. Dit omdat je er een gunstig rendement mee kunt behalen en het slim is om te anticiperen op ontwikkelingen in de toekomst. Lees hierover meer in het e-book en vraag een gratis advies op maat aan. 


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>