Vloerverwarming verdeler: Hoe kies ik de juiste voor mijn woning?

Wanneer je denkt aan het comfort en de energie-efficiëntie van je huis, speelt de keuze van een vloerverwarming verdeler een belangrijke rol. Deze verdelers zijn het hart van elk vloerverwarmingssysteem en zorgen voor de juiste distributie van warm water naar verschillende delen van je woning. Het begrijpen van de functies en voordelen van een goede vloerverwarming verdeler zorgt voor een optimaal gebruik van de verwarming in jouw woning.

Kiezen van de juiste verdeler

Afhankelijk van het type verwarmingssysteem waar je woning gebruik van maakt, kan je kiezen tussen een verdeler met of zonder pomp.

Een vloerverwarming verdeler met pomp wordt vaak gebruikt in systemen die werken met een hogere watertemperatuur, zoals traditionele CV-ketels. Door de ingebouwde pomp blijft de watertemperatuur in de buizen constant. Deze mengt namelijk het afgekoelde water uit de vloerverwarmingsbuizen automatisch weer met heet CV-water wanneer het terugstroomt.

 Een vloerverwarming verdeler zonder pomp is juist geschikt voor systemen die opereren op lagere temperaturen, zoals bij warmtepompen of lage temperatuur CV-ketels (max. 40 graden). Deze verdeler zorgt ervoor dat het water gelijk verdeeld wordt naar de verschillende ruimtes in je woning. Daarna stroomt het water vanzelf weer terug naar de warmtepomp of CV-ketel, waar het water weer verwarmd wordt.

Daarnaast kunnen ook woningen die aangesloten zijn op stadswarmte een vloerverwarming systeem installeren. Hierbij horen speciale vloerverwarming verdelers die aan de eisen van stadsverwarming voldoen. Deze vloerverwarming verdelers lijken op de verdelers met pomp, maar bevatten ook een RTL-ventiel en terugslagklep voor precieze temperatuurregulatie. 

Materiaalkeuze en duurzaamheid

Voor het materiaal van je vloerverwarming verdeler zijn verschillende keuzes mogelijk. Zo zijn er onder andere kunststof verdelers. Deze verdelers bieden een goede weerstand tegen condensatie door hun dubbele wand en zijn ideaal voor zowel verwarming als koeling. Ook zijn er metalen verdelers, zoals die van staal of roestvrijstaal. Deze zijn bestendig tegen hogere temperaturen en bieden een langere levensduur. De stalen verdelers zijn meestal gunstig geprijsd en goed geschikt voor CV-ketels. RVS verdelers worden vaak gebruikt voor de verdelers zonder pomp. Wanneer er wordt overwogen om op een later punt over te schakelen naar een warmtepomp zie je ook RVS bij verdelers met pomp.

Efficiëntie en energiebesparing

Een efficiënt ingerichte verdeler zorgt niet alleen voor comfort en warmte in elke hoek van je huis, maar helpt ook energiekosten te verlagen. Door de hoeveelheid water en warmte gelijkmatig en alleen daar waar nodig te verdelen, minimaliseert het systeem energieverspilling en verbetert het de algehele energie-efficiëntie van je woning. Dit is mogelijk door onder andere de geïntegreerde thermostaat en de instelbare debietregelaar in vloerverwarmingsverdelers. 

Meer Informatie

Voor meer informatie over hoe je de juiste vloerverwarming verdeler kunt selecteren en voor professioneel advies, kan je terecht bij Benem. Hier is een uitgebreide gids te vinden over de verschillende types verdelers en hun toepassingen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw verwarmingssysteem.

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.