Logo
Welk type led verlichting kies je voor jouw nieuwbouwwoning?

Welk type led verlichting kies je voor jouw nieuwbouwwoning?


De verlichting in jouw nieuwbouwwoning heeft een grote invloed op de sfeer. De basisverlichting is daarnaast praktisch en zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij tijdens het koken kunt zien wat je aan het doen bent. Het uitzoeken van de juiste verlichting is vaak een opgave. Dit komt bijvoorbeeld doordat je niet goed weet hoe je verschillende soorten lampen combineert in je interieur of doordat je niet weet welk soort verlichting je moet kopen. In dit artikel hebben wij handige tips voor je op een rij gezet, zodat jij de juiste led verlichting uitzoekt voor jouw nieuwbouwwoning.

Lichtplan maken

Het uitzoeken van de juiste verlichting begint met het maken van een lichtplan. Je begint met een plattegrond, waarop je als het mogelijk is ook alvast je toekomstige inrichting intekent. Zo zie je in een oogopslag waar onder meer de bank en de tv komt te staan en weet je op welke plekken je behoefte hebt aan meer of minder verlichting. Wat wordt de zithoek? En waar komt de eetruimte? Waar wil jij een boek kunnen lezen? Het zijn belangrijke vragen om alvast voor jezelf te beantwoorden. Vervolgens plaats je basisverlichting in de plattegrond. Inbouw- of opbouwspots zijn uitstekende basisverlichters met direct licht die je in kunt laten bouwen in jouw nieuwbouwwoning. Sfeer creëer je door lichtvlakken te maken en dus te spelen met licht en donker.

Soort verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting waar je uit kunt kiezen. Tegenwoordig kiest haast iedereen voor led verlichting, omdat dit een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van verlichten is. De lampen verbruiken niet alleen minder energie dan bijvoorbeeld halogeenlampen, maar hebben ook meer branduren. Je hoeft de lamp dus minder snel te vervangen. Smart verlichting is razend populair. Deze verlichting is gebaseerd op led technologie, maar heeft als bijkomend voordeel dat je de verlichting naar wens in kunt stellen. Denk aan lichtintensiteit maar ook aan de kleur van de verlichting.

Lichtsterkte

Led verlichting is verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes en is vaak dimbaar. Hierdoor kan je de verlichting uitstekend afstellen op de sfeer die jij wilt in je woning. Een lichtkleur van 2700k is zeer warm en te vergelijken met de kleur die afkomt van vroegere gloeilampen. De lichtkleur 3000k is ook warm wit, maar meer te vergelijken met de vroegere halogeenspots. Voor echt functionele verlichting kan je de spots instellen op 4000k. Deze lichtsterkte is vergelijkbaar met daglicht en wordt ook wel natuurlijk wit genoemd.

Energie besparen met led verlichting

Je bespaart flink op de energierekening door te kiezen voor led verlichting. Een led lamp verbruikt namelijk stukken minder stroom dan een gloeilamp of halogeenlamp. Je bespaart over het algemeen 85 procent aan energie en daarnaast gaat een led lamp minimaal 7,5 jaar mee bij normaal thuisgebruik. Dit is dus een investering die je snel hebt terugverdiend.


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>