Logo

Werken in de bouw


Als je in de bouw werkt dan heb je ongetwijfeld van de termen vca cursus en vca certificaat gehoord. Wat betekenen deze termen en wat hebben ze onderling gemeen? In dit artikel kijken we naar de definities van deze termen, de overeenkomsten en verschillen.

Wat is een VCA-certificaat?

Een VCA-certificaat wordt toegekend aan een bedrijf zodra het voldoet aan de Veiligheid Checklist Aannemers (VCA). Om het VCA certificaat te behalen moet het VGM-beheersysteem van uw bedrijf voldoen aan de eisen die VCA stelt. Met een VCA certificaat laat u zien dat uw bedrijf goed heeft nagedacht over hoe iedereen veilig en gezond kan werken. Ook laat u met het VCA certificaat zien dat u een deskundige en betrouwbare partner bent. 

Onderdeel van het VGM-beheersysteem is dat alle uitvoerende medewerkers en operationeel leidinggevenden ook beschikken over een VCA diploma. 

Wat is een VCA diploma?

Een VCA diploma kan worden behaald door het met succes voltooien van een VCA examen. Vaak wordt vooraf een klassikale of online VCA cursus doorlopen zodat de werknemer de lesstof tot zich heeft kunnen nemen. Er zijn verschillende VCA cursussen. VCA Basisveiligheid is bedoeld voor uitvoerende medewerkers die voor een aannemer aan de slag gaan. Met het VCA Basis diploma laat u zien dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu.

De VCA VOL cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden, hiermee laat u zien dat u kennis hebt over veilig en gezond werken en dat u deze kennis kunt toepassen bij uw eigen werkzaamheden maar ook aan de medewerkers waar u leiding aan geeft.

Wat zijn de verschillen?

Vaak worden de termen VCA diploma en VCA certificaat door elkaar gehaald. Veel mensen zeggen dat ze over een VCA certificaat hebben terwijl hier een VCA diploma wordt bedoeld. Het belangrijkste verschil tussen een VCA-diploma en een VCA-certificaat is dat een VCA diploma behaald wordt door een persoon en een VCA certificaat een bewijs is dat een bedrijf voldoet aan de eisen van het VCA. Het behalen van een VCA-certificaat neemt enkele maanden in beslag en het VGM beheersysteem moet vervolgens worden onderhouden en een VCA diploma wordt vaak in 1 dag gehaald. 

Wat kun je doen met een VCA-cursus?

In veel sectoren stellen bedrijven het hebben van een VCA diploma verplicht. Dit geldt bijna altijd in de bouw maar ook in de industrie, petrochemie, logistiek, transport en andere sectoren. De VCA cursussen brengen u kennis en vaardigheden over veiligheid, gezondheid en milieu en dat deze kennis kan worden toegepast.

Waar kan je een VCA cursus volgen?

Er zijn veel plaatsen waar u een VCA-cursus kunt volgen. U kunt de cursus online volgen, klassikaal op locatie of incompany bij u op het bedrijf. Houd altijd rekening met de kwaliteit van het aanbod. Je kunt dit makkelijk onderzoeken om diverse recensies (Google Reviews) en/of Kiyoh.

Je kunt op twee manieren les volgen. Sommigen vinden het fijner om online les te volgen en vervolgens het examen te maken, terwijl anderen liever klassikaal les volgen. 

Een klassikale cursus begint om 8:30 en duurt tot 16:30. In de ochtend en begin van de middag bespreek je de theorie en maak je oefenvragen, aan het einde van de middag gaat u op voor het examen.

Bent u benieuwd naar de diverse mogelijkheden omtrent het behalen van een VCA cursus? Bekijk dan de website van vca-cursus.com en laat u inspireren door het aanbod!


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>