Altijd vakantie in Almere

Marleen en Tim wilden Amsterdam verlaten, maar niet in een rijtjeshuis wonen. Na wat omzwervingen vroegen ze bevriende architecten een duurzame, vrijstaande, houten woonhuis in een Mediterrane sfeer te ontwerpen voor een permanent vakantiegevoel. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Marleen en Tim? Bestel dan via onze website Casco magazine 8.

Waarom wilden jullie een eigen huis bouwen?

De hoofdreden is dat we ooit eens iets tegenkwamen over een mooi project in Oosterwold: Bolderburen. Het was geen zelfbouwproject, maar het bestond wel uit vrijstaande huizen met veel ruimte eromheen. Dit sprak ons erg aan, want we wilden graag weg uit Amsterdam, maar niet naar een rijtjeshuis in een Vinexwijk. We schreven ons in voor een tweede fase van dit project. Toen dat onverhoopt niet doorging hebben we met enkelen andere geïnteresseerden die overbleven een stuk grond gekocht en verdeeld. Op het grensvlak van de kavels is een gezamenlijke ontmoetingsplek gecreëerd: “De Vuurplaats”. Het was dus niet initieel onze intentie om zelf te bouwen, maar de situatie leidde ertoe dat we meerwaarde begonnen in te zien van zelf ontwikkelen. Bovendien hebben we goede vrienden die architect zijn, dus een bijzonder ontwerp was gegarandeerd.

Wat waren jullie wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

We hadden zelf al meteen een idee geschetst. Het was een uitgerekte u-vorm met centraal de keuken, aan beide kanten een vleugel, veel glas en ruimschoots toegang tot de tuin. Dit huis vouwt zich open naar de tuin. We wisten ook direct dat we alles gelijkvloers wilden om overal in huis in verbinding met buiten te kunnen staan. Gelukkig is de kavel ruim genoeg om niet in de hoogte te hoeven bouwen. Uiteraard hebben we het ontwerp ook aangepast aan de kavel en aan de algemene omgeving. Een andere kavel had een ander huis opgeleverd.

Waar hebben jullie je door laten inspireren?

Voornamelijk door beelden van Instagram en Pinterest. Maar ook door het rondrijden in Oosterwold. Verder hadden we goede herinneringen aan een tuinhuis in Denemarken. Dat was een van onze uitgangspunten. Ook wilden we een vleugje Mediterrane invloeden toevoegen. Vandaar het natuursteen op de vloer en op de gevel op onze halfopen binnenplaats. We wilden graag dat de ruimtes in open verbinding met elkaar zouden staan, maar dan zonder daar ‘last’ van te hebben. Dus niet dat we vanuit de woonkamer de spullen op het aanrecht zouden zien staan. In het ontwerp is gespeeld met de verschillende bouwvolumes en dakhellingen. Door de vertrekken iets ten opzichte van elkaar te laten verspringen, ontstond zowel een open karakter als geborgenheid én een interessant exterieur. De specifieke hellingen in het dak dragen bovendien bij aan de geborgenheid in bepaalde vertrekken terwijl andere vertrekken juist heel licht en ruimtelijk zijn met een plafond tot ruim vier meter hoogte.

Waarom wilden jullie zo duurzaam mogelijk bouwen?

We zijn behoorlijk begaan met de natuur, dus het is voor ons belangrijk om, waar mogelijk en binnen de financiële mogelijkheden, zo duurzaam mogelijk te bouwen. We hadden ook nog wel graag opgevangen regenwater willen gebruiken voor de douche, wc en wasmachine, maar we moesten keuzes maken omwille van ons budget. Met het opgevangen regenwater besproeien we nu onze volledige tuin. We kozen bewust voor houtskeletbouw omdat beton en steen voor ons gevoel niet bij ons en niet bij de landelijke groene omgeving passen.

Bestel Casco Magazine 8 - 2024 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat..

Fotograaf: Tiago Leal

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.