Gelijkvloers boven maaiveld in Almere

Vanwege hun budget konden Bart en Veronique niet groter bouwen dan 120m². Tweemaal 60m² zou te veel puzzelen worden, dus werd het een bungalow. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Jurg en zijn gezin? Bestel dan via onze website Casco magazine 7.

Waarom wilde je een eigen huis bouwen?

Bart: Ik was vooral degene die het heel graag wilde. Veronique zag best op tegen het hele proces. Maar we woonden in een benedenwoning in Delft met studenten boven ons. Niet echt geschikt om een gezin te stichten, dus we moesten op termijn iets anders vinden. Allereerst keken we naar klushuizen rond Amsterdam, omdat ik daar werk. Ons toenmalige huis hadden we ook al volledig gestript en verbouwd. Ik houd van zo’n proces, dat je alles naar je hand kunt zetten, dus ik zag zelfbouw wel zitten. Daarbij had ik de illusie dat we echt heel veel zelf zouden kunnen doen. Later realiseerden we ons dat dat naast twee fulltimebanen en later ook nog een baby niet realistisch was. Uiteindelijk hebben we alleen de kavelindeling en de afwerking zelf gedaan. Oosterwold werd ons door een vriendin aangeraden en sprak ons direct enorm aan omdat het een leuk en creatief gebied leek en omdat iedereen hier vanaf nul startte. Een kavel tussen bestaande bouw levert toch een andere dynamiek op. Nu is iedereen extra open en behulpzaam naar elkaar. 

Wat waren jullie wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

We wilden sowieso houtbouw, want dit is flexibeler en sneller en beter te begrijpen voor leken als wij. Veronique wilde eerst nog graag twee verdiepingen, zij zag een huis met een trap als het ultieme grotemensenhuis. Maar vanwege ons vrij krappe budget, in combinatie met onze wensen, bleek een bungalow haalbaarder. Voor de indeling hebben we met de architect besproken hoe onze ideale dag thuis eruitziet. Op basis daarvan maakten zij drie concepten die als uitgangspunt dienden om op door te werken. Uiteindelijk is het een combinatie van twee opties geworden. We hebben oneindig lang digitaal (vanwege een lockdown) over de plattegrond gesteggeld. Het was een continue dialoog tussen ons pakket van eisen en ons budget.  

Waar hebben jullie je door laten inspireren?

We hebben vooral veel op Pinterest gekeken. Opvallend was dat we toen vooral bezig waren met hoe we alles wat we mooi vonden konden inpassen op de plattegrond en eigenlijk nauwelijks met hoe het gebouw eruit zou gaan zien. Het vloerplan was leidend. Onze wens was om enkele tiny house-oplossingen toe te passen in ons niet-zo-tiny house. Om onze ideeën te toetsen heb ik veel 3D-tekeningen gemaakt waar we met een VR-bril doorheen konden lopen om de ruimtes alvast te kunnen ervaren voordat ze gebouwd zijn. Hier lieten we andere mensen ook naar kijken en we vroegen hun om feedback.

Waarom wilden jullie duurzaam bouwen?

Het is sowieso verplicht in Oosterwold, maar Veronique wilde het als natuurillustrator zelf ook heel graag. Ze wilde vooral graag in harmonie met de natuur en zelfvoorzienend leven. Ik vond het in eerste instantie minder belangrijk en wilde er in ieder geval geen concessies voor hoeven doen. Maar ik dacht ook: als je dan toch bouwt, doe het dan goed.

Bestel Casco Magazine 7 - 2023 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Michael Cerrone voor HOP Architects

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieur (wanden en plafonds)
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures
Zwembadbouwers
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.