Kleinere voetprint in Almere

Shakira wilde duurzamer wonen en een lagere hypotheek. Een kant-en-klaar tiny house uit Estland bleek de oplossing. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Shakira? Bestel dan via onze website Casco magazine 4.

Je woonde in een mooi appartement in Amsterdam. Waarom besloot je naar een tiny house in Almere te gaan?

De aanleiding was de toenemende woningnood. Ik had bijna honderd vierkante meter voor mezelf en realiseerde me dat ik voornamelijk de bank en het bed gebruikte. Er waren ruimtes in mijn huis waar ik amper binnen kwam. Dat vond ik te gek voor woorden, wat moest ik ermee? Als ik weg zou gaan, kon er een heel gezin in mijn appartement gaan wonen. Daarnaast wilde ik ook mijn voetprint verkleinen en mijn hypotheeklasten verlagen. Op Funda zocht ik op klein en nieuw en zo kwam ik bij Oosterwold in Almere uit. Vroeger wilde ik niet dood gevonden worden in Almere; nu gaat dat toch gebeuren, want ik wil hier nooit meer weg. Soms word ik zelfs emotioneel omdat ik de bossen en parken zo eindeloos mooi vind.

Waarom koos je voor een kant-en-klaar tiny house?

Toen ik eenmaal wist dat ik in Oosterwold wilde wonen, stuurde een makelaar me ernaartoe in de regen en de kou, om er zeker van te zijn dat ik het echt wilde. Er stond op dat moment nog vrij weinig, vandaar. Nog steeds even enthousiast kwam ik terug. Toen begon de zoektocht naar een huisje. Ik ging onder andere naar de tiny houses in Almere Poort om inspiratie op te doen. Eerst had ik mijn oog laten vallen op het tiny house in de vorm van een A met een dak tot de grond, maar omdat ik graag kunst aan de muur hang en een boekenkast wilde kunnen plaatsen, moest ik toch op zoek naar een huisje met rechte muren. In Almere Poort stond ook een tiny house van Kodasema (Estland). Prachtig! En toen ik hoorde dat deze ook in een verlengde versie verkrijgbaar was, wist ik dat die het moest worden. Olaf van Wonen in Hout is de importeur van Kodasema in Nederland. Hij heeft veel voor me geregeld, de held. Onder andere dat ik kon proefslapen in een tiny house van Kodasema in Estland. En serieus: toen ik daar binnenkwam moest ik huilen omdat ik zo gelukkig was dat wat ik graag wilde echt bestond!

Had de afstand Estland-Nederland geen nadelen?

Nou, mijn zoon zei inderdaad ook al: Mama, ben je gek geworden, wie zegt nou dat ze dat huis daadwerkelijk voor je gaan bouwen en vervoeren als je aanbetaald hebt? Maar Kodasema betekent ‘veilig als in de moederschoot’, een boeddhistische gedachte. Dat kwam op mij betrouwbaar over. En het contact tijdens mijn verblijf in Estland voelde vertrouwd. Daarbij kon ik natuurlijk altijd bij importeur Olaf terecht. Ik heb echt geen seconde getwijfeld en het is me uiteindelijk nul procent tegengevallen. Ik heb geen aandelen in Kodasema hoor, maar mijn huis is wel een voorbeeldwoning voor andere geïnteresseerden.

Wat waren je wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

Ik wilde sowieso houtbouw, geen beton of aluminium. Dit zijn de drie materialen waar je uit kunt kiezen bij Kodasema. En verder kun je voor het interieur kiezen voor blauw of zwart, latten of platen, hout of aluminium. Ik koos voor blauw, latten en hout.

Hoe ben je te werk gegaan met betrekking tot de grond

Ik wilde eerst aan een project voor twaalf tiny houses meedoen. Maar gedurende het proces vielen er steeds meer mensen af en uiteindelijk bleven we met drie huishoudens over. We besloten toen met z’n drieën een kavel te kopen en die te splitsen. Dat ging en gaat erg goed, want we hebben behoorlijk dezelfde idealen en ideeën. Je bent toch allemaal een beetje dezelfde kijk op de wereld in Oosterwold, anders ga je hier niet wonen. We hebben ook samen onze straatnaam bedacht. Dat is de Ban Zhaoweg geworden. Ban Zhao is de eerste bekende Chinese filosofe. We wilden graag een vrouwennaam omdat maar zeven procent van alle straatnamen naar een vrouw verwijst.

Bestel Casco Magazine 4 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Getter Raiend

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieur (wanden en plafonds)
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures
Warmtepompen
Selecteer alle brochures
Zonne-energie
Selecteer alle brochures
Zwembadbouwers
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.