Levende gevel in Tilburg

Voor het onderhoud van de gevel van hun vierseizoenenhuis in Tilburg krijgen Joris Verhoeven en zijn gezin hulp van een schimmel. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Joris en Nathalie? Bestel dan via onze website Casco magazine 1.

Waarom wilden jullie een eigen huis bouwen?

Dat is, denk ik, de droom van iedere architect. Ik had de afgelopen jaren veel leuke klanten en was altijd jaloers op het feit dat zij de middelen hadden om een eigen huis te bouwen en ik (nog) niet. Ik ging er vanuit dat dat op z’n vroegst na mijn vijftigste zou kunnen. Gelukkig is het vijf jaar eerder al gelukt! We gingen eigenlijk kijken bij een twee-onder-een-kap-huis hier in de buurt en stuitten toen toevallig op deze kavel. Deze plek ligt naast een natuurgebied en is toch omringd door Tilburg. Zo hoefden onze kinderen niet van school te wisselen en konden we toch rustiger gaan wonen.


Wat waren jullie wensen?

Mijn vrouw wilde graag dicht bij het bos wonen, ik aan het water. Zoals je ziet heeft zij gewonnen. Maar ik ben ook enorm blij met deze plek. Omdat we optimaal gebruik wilden maken van de kavel, ontwierp ik eerst een huis zonder verdieping en met een schuin dak. Maar dat bleek budget technisch niet handig omdat je dan relatief veel vloer- en dakoppervlak hebt. En dus knipte ik de woning doormidden en plaatste de ene helft op de andere. En volgens mij hebben we de extra meter die we er aan de achterzijde ten behoeve van de trap in de breedte aangeplakt hebben cadeau gekregen van de cascoleverancier. Nu hebben we een compact huis met 156 m² bruto vloeroppervlak. De grootte van ons huis is dus bepaald door ons budget, maar meer dan dit hebben we ook helemaal niet nodig. We benutten elke vierkante meter optimaal door bijvoorbeeld de overloop als was-, strijk- en droogruimte te gebruiken.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

We hebben direct een bod op de kavel gedaan, maar moesten wel veel moeite doen om een hypotheek te krijgen. Als zelfstandig ondernemer is dat altijd wat lastiger. Er werd gekeken naar mijn omzet van 2018, maar dat vond de bank niet voldoende. Toen ik twee maanden na ons bod de cijfers van het eerste halfjaar van 2019 kon laten zien, ging de bank alsnog overstag. Maar wel onder de voorwaarde dat we meteen ons rijtjeshuis in de binnenstad verkochten. Zodra de hypotheek rond was, heb ik de bouwaanvraag de volgende dag ingediend om zo min mogelijk tijd te verliezen. Gelukkig hadden we van onze kopers ruim de tijd gekregen en hebben we snel gebouwd, waardoor we maar eenmaal hoefden te verhuizen.

Waarom wilden jullie duurzaam bouwen?

In eerste instantie was duurzaam bouwen geen doel op zich. We wilden vooral betaalbaar bouwen en niet met baksteen omdat dat niet past in bij de omgeving, dus dan is houtskeletbouw de beste optie. Ik wist dat Isovlas dakplaten maakt en heb ze gevraagd of we daar ook een huis mee konden bouwen. Dit hadden ze nog nooit gedaan, maar ze wilden de uitdaging wel aangaan! Het ontwerp is uiteindelijk doorgerekend door een bevriend constructeur die met pensioen is. Na de uitwerking door Isovlas en de constructeur kwamen er twee vrachtwagens uit Tsjechië met het casco bouwpakket en stond het geraamte van ons huis binnen drie dagen.

Hoe was het om architect en opdrachtgever tegelijk te zijn?

Dat had alleen maar voordelen. Niet alleen hebben we zo architectenkosten kunnen uitsparen, ook versnelde het het proces. Want toen er een aanpassing in het ontwerp gemaakt moest worden, had ik dat binnen no-time gedaan. De lijntje waren kort, er waren minder partijen betrokken en we konden snel schakelen. Het enige lastige was dat de elektricien en de loodgieter voor mij werken en niet voor de aannemer. Dat scheelde wel geld, maar werkte minder goed dan als deze door de aannemer aangestuurd zouden zijn.

Bestel Casco Magazine 1- 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotografen: William van der Voort en John van Groenedaal

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.