Op de uitkijk in Uitdam

In eerste instantie vonden Frederik en Ilse Uitdam wel erg afgelegen. Maar het uitzicht over het Markermeer – op heldere dagen zien ze Lelystad, Almere, het Gooi én Amsterdam – bleek zo fenomenaal dat ze alle bochtige landweggetjes en woeste weersomstandigheden graag trotseren. En het hele huis werd rondom dat uitzicht gevormd. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Frederik en Ilse? Bestel dan via onze website Casco magazine 5.

Wat was voor jullie de reden om een eigen huis te bouwen?

Frederik: Voor mijn werk als productontwerper werd ik eens geïnterviewd en hoorde ik mezelf zeggen dat ik ooit nog zelf een huis wilde ontwerpen. Na vijftien jaar in Amsterdam leek het ons fijn om de stad te verlaten en begonnen we rond te kijken in de dorpjes rond de hoofdstad. In eerste instantie wilden we een bestaand huis verbouwen, maar toen we naar het oude huis op deze plek gingen kijken riep de buurman: “Je gaat het toch wel platgooien, hè?” Daardoor herinnerde ik me wat ik in dat interview gezegd had en kwamen we op ideeën.

Wat waren jullie wensen?

De gevel moest absoluut met hout bekleed worden, dat stond vast. En verder wilden we graag over de dijk naar het water kunnen kijken. Beneden slapen en boven leven was dus belangrijk voor ons. Vroeger werden de dijkhuizen hier juist in de luwte gebouwd vanwege het onstuimige weer, maar tegenwoordig kun je huizen zo goed isoleren dat dat niet meer nodig is en je als bewoner dus veel meer van het uitzicht kunt genieten.

Je hebt voor het ontwerp samengewerkt met een bevriend architect. Hoe ging dat?

Ik wilde het eerst helemaal zelf doen, maar productontwerpen is toch echt een andere tak van sport dan architectuur. Hoe een huis constructief in elkaar moet zitten, daar heb ik geen kaas van gegeten. Het was dus duidelijk dat ik hulp moest inschakelen. Ons kantoor bevindt zich in hetzelfde gebouw als het kantoor van architect Chris Collaris. Ik vind zijn werk mooi en passend bij Waterland, waar Uitdam deel van uitmaakt. Van tevoren hebben we goede afspraken gemaakt over de samenwerking, budgetten en taakverdeling. Zo wilde ik graag ook zelf schetsen maken, daar moest Chris wel tegen kunnen. We zijn er heel positief ingestapt zonder stil te staan bij de gevolgen als het zou mislopen. Gelukkig verliep de samenwerking goed, mede doordat we elkaar op creatief vlak respecteren.

Waar heb je je door laten inspireren?

We hebben vooraf bij eerdere projecten van Chris gekeken. Maar ook naar oudere huizen in Waterland om te ontdekken wat de typische Waterlandse stijl is. Daarnaast laat ik me graag inspireren door grote en minder bekende Italiaanse architecten die ik al jaren volg, ook tijdens dit ontwerpproces. Maar ik deed ook veel inspiratie op tijdens het sparren met Chris. Het was een feest om dit huis samen te ontwerpen. Ik geniet altijd enorm van het creatief bezig zijn en nadenken over de beste vormen, kleuren, materialen en oplossingen.

Bestel Casco Magazine 5 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | On a hazy morning

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.