Toevalstreffer in Sibculo

Het zelfbouwproces van Marjolein en Rick kwam bijna toevallig tot stand: de kavel en de aannemer werden ze nog net niet in de schoot geworpen. En ze bleken er ook nog enorm van te kunnen genieten. ‘Het was nog leuker dan we van tevoren gedacht hadden, zo anders dan de hele dag achter de computer zitten.' In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Jurg en zijn gezin? Bestel dan via onze website Casco magazine 7.

Waarom wilden jullie een eigen huis bouwen?

Marjolein: We waren op zoek naar een ander huis in de omgeving Hardenberg/Enter en we hadden al enkele bestaande huizen bekeken. Maar geen enkele woning voldeed aan onze wensen en als we ook nog moesten verbouwen werd het te duur. Toen realiseerden we ons dat zelfbouwen wellicht een optie was. Mijn moeder is vrijwilliger in het museum in Sibculo en vertelde op een middag aan een collega dat wij een huis in deze omgeving zochten. De collega gaf aan dat haar broer in Sibculo een oude schuur wilde afbreken ten behoeve van een woonhuis. De grond met schuur was inmiddels verkocht aan aannemer Esbi Huis met de intentie om er een woonhuis op te bouwen en dat te verkopen. Doordat wij snel contact hadden gelegd hebben we de kavel met casco woning kunnen kopen voordat de bouwkavel in de verkoop kwam. Het huis konden we hierdoor geheel naar eigen wens ontwerpen. En zo werden mijn moeders collega en ook de broer van die collega onze buren en Esbi Huis onze aannemer.

Dat klinkt ideaal. Was het echt zo gemakkelijk?

De overdracht had wel wat voeten in de aarde. Vanwege de rood voor rood-regeling waren we gebonden aan een maximale woninginhoud van 750m³. Deze regeling houdt namelijk onder andere in dat er voor een aantal gesloopte vierkante meters een maximum aantal vierkante meters teruggebouwd mag worden. Dit hebben we opgelost door niet alleen de oude varkensschuur die op ons terrein stond af te breken, maar datzelfde te doen met een vervallen schuur die op andere grond in de buurt stond.

Jullie hoefden dus helemaal niet op zoek naar een aannemer en architect?

Nee. Esbi Huis deed, zoals afgesproken, de cascobouw voor ons en regelde ook een architect. Esbi doet enkel houtskeletbouw, maar daar zagen wij vooral voordelen in. En met houtskeletbouw kun je natuurlijk nog alle kanten op. Qua sfeer en indeling kregen we de vrije hand. 

Wat was jullie briefing voor de architect?

We hadden veel afbeeldingen op internet verzameld. Die vonden we op websites van andere aannemers en architecten, maar ook op Pinterest. Daarnaast hebben we rondgereden in de omgeving en soortgelijke huizen bekeken. Ik heb zelfs weleens aangebeld bij iemand in dezelfde gemeente om inspiratie op te doen en ook omdat ik zag dat zij een ingangsprieel hadden tot de hoogte die wij ook wilden, maar dat bij ons afgewezen was door de gemeente. Daarna heb ik een mail gestuurd naar de gemeente om te vragen waarom dat andere ingangsprieel wel goedgekeurd was, waardoor we alsnog groen licht kregen. Onze wensen bestonden verder vooral uit veel licht, een ruime keuken, een doorlopend dak aan de achterkant en veel hout en glas.

Jullie hebben een vrij grote kavel. Wat zijn jullie plannen voor de tuin?

Dat is best een lap grond. Als het de helft kleiner was, waren we er ook blij mee geweest, maar dit is nu eenmaal de oppervlakte. We zijn nu in overleg met een hovenier. In ieder geval zijn we in verband met die rood voor rood-regeling verplicht om minstens vier fruitbomen en wilde hagen te planten.

Waarom wilden jullie duurzaam bouwen?

We konden hier geen gasaansluiting krijgen, maar dat wilden we ook niet. We vinden het sowieso belangrijk om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dan is het mooi dat dat met een huis kan. We hadden nog wel meer duurzame oplossingen willen gebruiken, zoals een systeem om regenwater op te vangen, een WTW en een grondwaterpomp, maar dat was helaas te duur. Anders hadden we de duurzame aanpak nog wel verder doorgevoerd. Op dit gebied hebben we ons vooral laten informeren door internet en diverse installateurs die we aan tafel hebben gehad.

Bestel Casco Magazine 7 - 2023 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Harry Velding

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.