Kies voor een overzetdak van golfplaten bij nieuwbouw

Daken van schuurtjes in de tuin, garages en bijvoorbeeld loodsen worden vaak voorzien van kwalitatief goede golfplaten. Wist je dat ook het dak van een nieuwbouwwoning hiermee bekleed kan worden? In dit geval gebruikt men de golfplaten als een overzetdak. De keuze voor zo’n overzetdak is onder meer interessant bij duurzame metalen golfplaten, maar kan ook met een bitumen golfplaat. Het voordeel van bitumen golfplaten is dat deze iets goedkoper zijn in de aanschaf. Een nadeel ten opzichte van stalen golfplaten is echter dat ze minder lang meegaan. In plaats van golfplaten kan ook het gebruik van sandwichpanelen interessant zijn voor de bekleding van daken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de sandwichpanelen bij Beplatingswinkel om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die je hierbij hebt. 

Golfplaten worden in verschillende soorten aangeboden 

We hebben nu al twee soorten golfplaten voor het bedekken van daken benoemd: de bitumen- en stalen golfplaten. Je kunt echter ook kiezen voor een van de vele andere soorten golfplaten. Denk aan modellen van vezelcement, polycarbonaat en bijvoorbeeld PVC. Het is afhankelijk van de beoogde toepassing van de golfplaten, welke van deze materialen het meest geschikt is voor de bedekking van een dak. Ieder van deze materialen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Wist je bijvoorbeeld dat het bij stalen golfplaten mogelijk is om deze in verschillende kleuren uit te laten voeren? Dat laatste kan wenselijk zijn, wanneer de uitstraling van het dak van een schuurtje of overkapping aan je nieuwbouwwoning aan wilt laten sluiten bij het natuurlijke karakter van een tuin. Kies in zo’n geval voor een groen dak van stalen golfplaten. 

Lichtdoorlatende golfplaten voor overkappingen 

Bij een overkapping aan een nieuwbouwwoning kan het bijvoorbeeld ook interessant zijn om te kiezen voor lichtdoorlatende golfplaten. Je wilt voldoende licht hebben om hier al vroeg in het jaar onder te kunnen zitten met een boek of tijdschrift. Een dak zonder lichtdoorlatende golfplaten kan de ruimte erg klein laten ogen. 

Montage golfplaten met regelwerk

Voor de montage van golfplaten op het dak maakt men gebruik van regelwerk. Belangrijk hierbij is dat vooraf onderzocht wordt of de dakconstructie stevig genoeg is om de golfplaten te kunnen dragen. Zeker stalen golfplaten kunnen een behoorlijk gewicht hebben, wat veel vraagt van het draagvermogen van een constructie. Standaard wordt bij het gebruik van golfplaten een minimale hellingshoek van acht graden aangehouden. Dat is noodzakelijk voor de afwatering van regenwater.  

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.