Logo
Ventilatierooster in je kozijn. Wel of niet doen?

Ventilatierooster in je kozijn. Wel of niet doen?

Mogelijk dat je de uitspraak wel eens hebt gehoord: ‘Isoleren betekent ventileren’.  Bij vast glas kozijnen en ramen die naar buiten draaien, is een ventilatierooster een ideale oplossing om een ruimte goed te ventileren. Ventilatieroosters geven je namelijk de mogelijkheid om je huis te blijven luchten wanneer je bijvoorbeeld niet in huis bent of wanneer het te koud is om je hele raam open te zetten of bij regen. Of je een ventilatierooster nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. Wij vertellen je meer! 

Belangrijk

Het ventileren van je huis is erg belangrijk, omdat een gemiddeld gezin erg veel vocht per dag produceert door bijvoorbeeld douchen, koken etc. Hierbij is een ventilatierooster een ideale oplossing voor het ventileren van een ruimte. Zo kan de vervuilde lucht met vocht naar buiten worden geleid en vervolgens schone lucht naar binnen treden. Het ventileren zorgt niet alleen voor een fris gevoel voor jezelf, maar reduceert ook gezondheidsklachten als luchtwegprobleem of een zere keel. Door goede ventilatie krijgen schimmels en huisstofmijt geen kans om te groeien.

Veel nieuwe huizen zijn uitgerust met mechanische ventilatie, maar met name voor oudere woningen is het belangrijk om rekening te houden met natuurlijke ventilatie. In Nederland is natuurlijke ventilatie belangrijk voor ongeveer 70% van de woningen (Milieu Centraal). Aanvoer van schone lucht verloopt dan veelal via roosters in de kozijnen, gevels en ramen.

Mogelijkheden

Door een ventilatierooster te plaatsen is het niet meer nodig om bijvoorbeeld je raam elke dag volledig open te zetten voor een bepaalde tijd. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een ventilatierooster. Zo kan deze bijvoorbeeld worden geplaatst op het glas, op het kozijn of volledig weggewerkt in de spouwmuur. Een afzuigkap of een afzuiging in de douche wordt ook gezien als ventilatierooster. Veel huizen zijn al voorzien van genoeg ventilatieroosters, maar er zijn nog steeds genoeg woningen die niet goed geventileerd worden.

Alternatieven

Een huis moet eigenlijk 24/7 worden geventileerd om een gezonde leefomgeving te creëren. Echter beschikt dus niet iedereen over een ventilatierooster of een mechanisch ventilatiesysteem. Hiervoor zijn er wel een aantal oplossingen die gehanteerd kunnen worden, maar dit zal nooit voldoende zijn, omdat je het al erg snel kunt vergeten. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld per dag het raam een half uur volledig open zetten zodat er genoeg lucht naar binnen kan. Daarnaast kan je je raam altijd op een kier zetten, vooral in de zomer. Ook kan je één keer in de maand je complete huis ventileren. Hierbij zet je alle ramen en deuren open in je huis, zodat het goed door je hele huis kan waaien. Als laatste is het sowieso erg belangrijk om te ventileren na het koken of douchen, zodat de vochtige en vuile lucht goed weg kan.

Ventilatierooster doen of niet?

Aan het einde is het dus wel degelijk aan te raden om ventilatieroosters te plaatsen in je huis. Hierdoor voorkom je dus dat er schimmels en bijvoorbeeld huisstofmijt kunnen groeien in jouw huis. Daarnaast is het voor jezelf ook erg gezond dat er altijd frisse lucht aanwezig is in het huis en dat de vochtige en vuile lucht wordt afgevoerd. Er zijn tal van mogelijkheden voor ventilatieroosters en veelal zijn ze zelfregulerend. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel van Toelevering Online.

Ga jij je kozijnen vervangen? Denk dan goed na over de kozijnen waar je een ventilatierooster in gaat plaatsen.


Logo

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. 

U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.

>