Bouwen is een feestje in Barneveld

Henk en Esther waren toe aan een nieuwe fase in hun leven. Ze lieten een volledig biobased huis bouwen dat weinig onderhoud vergt. Na bijna een jaar in het nieuwe huis overleed Esther. Maar nog altijd probeert Henk te genieten van het huis zoals hij dat met Esther deed. Want, zo zei Esther vaak: ‘Bouwen is een feestje!’  In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Jurg en zijn gezin? Bestel dan via onze website Casco magazine 7.

Waarom wilden jullie een eigen huis bouwen?

We woonden in een oude boerderij met veel land en dieren. Prachtig, maar ook veel werk. Eigenlijk konden we nooit zomaar weg, altijd moesten we de buren vragen om dan voor de dieren te zorgen. En we waren in een nieuwe levensfase gekomen omdat ik met pensioen was. Dus dachten we na over een eventuele verhuizing. Ondertussen hadden we Angelique van Architectuurstudio Haver ontmoet op Beurs Eigen Huis. We hadden meteen een klik met haar. Toen een makelaar ons wees op een mooi perceel in een nieuw natuurgebiedje, dachten we aan zelfbouwen. 

Wat waren jullie wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

Onze kernwoorden waren eenvoudig, licht en ruimte. En biobased. Gedurende het proces gingen we steeds verder. Zo zijn we bijvoorbeeld nog overgestapt van kalkstuc naar leemstuc. En we hebben zo veel mogelijk Nederlandse materialen toegepast en met lokale vaklui gewerkt. We wilden graag biobased bouwen omdat we houden van natuurlijke materialen en veel mooie biobased producten en materialen hadden ontdekt op Beurs Eigen Huis. Naar aanleiding daarvan heb ik veel artikelen over duurzaam bouwen gelezen. En ook Angelique deed veel research. We wilden graag een huis dat luchtdicht maar dampopen is. Het huis is gebaseerd op het passiefhuisprincipe met een gebalanceerde ventilatie en optimale kierdichting, maar zonder pur en kit. Verder wilden we multifunctionele, open ruimtes met zo weinig mogelijk muren.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

We konden geen lokale aannemer vinden die gespecialiseerd was in biobased bouwen, dus we hebben onze toenmalige buurman gevraagd om de bouw uit te voeren. Het was voor hem de eerste keer dat hij met houtskeletbouw werkte, dus hij kende de materialen nog niet. Maar we hadden al vaker met hem gewerkt, dus we hadden er alle vertrouwen in.

Bestel Casco Magazine 7 - 2023 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Ilco Kemmere Fotografie & Film

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieur (wanden en plafonds)
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures
Zwembadbouwers
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.