Een-onder-twee-kappen in Cuijk

Vera en Maarten gingen van twee appartementen naar een dubbel prefab tiny house met twee kappen en twee trappen. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Vera en Maarten? Bestel dan via onze website Casco magazine 5.

Hoe kwamen jullie op het idee voor zelfbouw?

Maarten: We werkten samen bij Mill Home aan het ontwerp en de bouw van Tiny Houses. Het zijn prachtige prefab en duurzame woningen, maar te klein voor ons omdat we een gezin wilden stichten. Maar telkens als we naar bestaande huizen keken vielen die ons tegen. Vera: Als kind droomde ik al van een zelfbouwhuis, maar ik dacht onbewust dat het niet haalbaar was. Daarnaast waren we vooral bezig met het uitbouwen van Mill Home en keken we alleen in Nijmegen. En daar viel de buitenruimte vaak vies tegen. Op een dag zagen we deze kavel in Cuijk voorbijkomen en toen pas viel het kwartje. We konden een Mill Home uitbreiden! Inmiddels kunnen we ons niet meer voorstellen om in een traditioneel gebouwd stenen huis te wonen.

Wat waren jullie wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

Mill Home is ons eigen bouwsysteem, we wisten dus precies wat daar de mogelijkheden van waren. Het bijzondere was dat we eerst één tiny house plus een uitbouw wilden bouwen maar dat de gemeente dat plan afkeurde omdat de woning dan te klein was in dit straatbeeld. Daarom zijn het uiteindelijk twee tiny houses geworden. Wat voor ons belangrijk was: kleine voetprint qua vierkante meters en materialisatie, een natuurlijke uitstraling, veel verbinding met buiten en energiepositief. Qua stijl wilden we graag Nordic Design, dat past goed bij de sfeer van onze houten woning.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

We hebben vooral veel inspiratie opgedaan in hotelkamers. Die zijn vaak ook klein en ingenieus ingedeeld. Zo vonden we Hotel Jakarta in Amsterdam bijvoorbeeld heel inspirerend. Ook hebben we wat oude tijdschriften bekeken. We hebben geen architect hoeven zoeken en zelf gedurende het proces ons ontwerp steeds verbeterd. We hebben de casco conceptwoning van Mill Home aangepast naar onze eigen wensen en zelf het interieur ontworpen.

Waarom wilde je duurzaam en energiepositief bouwen?

Wij zijn daar veel mee bezig en worden er steeds meer gedreven in. We proberen constant alles beter te doen. Ook in het bedrijf. De bouwwereld is nu vaak nog hopeloos ouderwets terwijl de industrialisatie kans voor transitie biedt. Het kan allemaal veel bewuster, betaalbaarder, sneller en duurzamer. We doen het niet eens per se voor onszelf, maar voelen ons verplicht richting volgende generaties. Er zijn nog vaak zoveel busjes op de weg en materialen op de bouwplaats te vinden. Met off site bouwen verdwijnt dit volledig. Zeker nu de energieprijzen door het dak gaan, geloven we meer dan ooit in zelfvoorzienendheid, maar dan wel zonder in te leveren op comfort. Off grid is nu nog niet rendabel, maar in de toekomst wel haalbaar.

Bestel Casco Magazine 5 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Tiago Leal

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.