Huize tuinzicht in Noordwijk

Op het landgoed van een voormalig psychiatrisch ziekenhuis vonden Anne en Bart de perfecte plek voor hun huis met optimaal uitzicht op hun royale tuin. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Anne en Bart? Bestel dan via onze website Casco magazine 9.

Wat was voor jullie de reden om zelf een huis te bouwen?

Anne: We hadden een specifieke wens die we in de bestaande bouw niet konden vinden. Zo wilden we graag een royale tuin en een niet te groot huis. Daarnaast hadden we dankzij een gunstige wooncarrière een fijne overwaarde opgebouwd waar we iets moois mee wilden doen. En het leek ons goed om alles uit te zoeken op het gebied van duurzaam bouwen en wonen, om te kijken wat daarin allemaal mogelijk is en de nieuwe technieken een kans te geven.

Wat waren naast duurzaamheid jullie wensen?

Eigenlijk wilden we alle goede aspecten van ons oude jarentwintighuis, zoals een grote glazen pui richting de tuin, ook in ons nieuwe huis terugzien. En de aspecten die we minder prettig vonden of die ontbraken aan ons oude huis hebben we hier kunnen verbeteren of toevoegen. Het beste voorbeeld hiervan is de muziekkamer, die van de rest van het huis gescheiden is door een gang die over de hele breedte van het huis loopt. Hoewel we zeer tevreden waren over ons oude huis, moest dit nieuwe huis veel moderner worden, anders zouden we toch alleen maar gaan vergelijken.   

Hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan?

Via via kwamen we met Architect Eigen Huis in contact. We spraken onze wens uit om zo duurzaam mogelijk en in ieder geval met hout te bouwen. Tijmen Versluis van  Architect Eigen Huis kwam toen met het idee om te isoleren met stro. Het was geweldig om te zien hoe de prefab strocassetten met ribben in een kleine Groningse fabriek gemaakt werden en na afloop een certificaat te ontvangen waarop vermeld staat dat er 20.500kg CO₂ er opgeslagen is in onze wanden.Dat staat gelijk aan 100.000km (twee en een half keer de aarde rond) met een middenklasse auto. De samenwerking met de architect verliep heel goed omdat hij aandachtig luisterde naar onze praktische wensen, hoe we de ruimtes gebruiken en er tegelijkertijd in slaagde om er esthetisch niks op in te leveren. Ik vond het onder andere heel goed dat de muziekkamer zo geplaatst is dat ie het terras windvrij houdt.

Waarom wilden jullie zo duurzaam mogelijk bouwen?

Omdat dit de toekomst is. We zijn van een generatie waarbij alles steeds beter ging. Wij konden ongelimiteerd reizen, kregen steeds meer spullen en laten een behoorlijke footprint achter. We vinden het belangrijk om iets terug te doen en oog te hebben voor de problemen van de volgende generaties. Het huis is passend, vooral niet te groot en niet te veel. In de bouw en in het gebruik zo energieneutraal mogelijk. Meer hebben we niet

Bestel Casco Magazine 9 - 2024 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | De Architectuurguide

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.