Meisjesdroom in Olst

Ze was de eerste legale tiny house-bewoner van Nederland en is al weer toe aan haar tweede. Dit keer woont Marjolein Jonker (alias Marjolein in het klein) op eigen grond, met veel groen eromheen. Precies zoals ze als meisje al graag wilde. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Jurg en zijn gezin? Bestel dan via onze website Casco magazine 6.

Waarom wilde je een eigen huis bouwen?

Ik wilde heel graag een tiny house op eigen grond. Het tiny house waarin ik naar tevredenheid woonde stond op tijdelijke grond en eigen grond vond ik toch prettiger. Toen ik een kavel in Olst kon krijgen ben ik daarvoor gegaan. In eerste instantie wilde ik mijn bestaande tiny house meenemen, maar dit voldeed niet aan de huidige BENG-eisen (BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, red.) en dat was wel een vereiste in Olst. Toen heb ik mijn oude tiny house verkocht en een nieuwe laten maken. De redenen dat ik jaren geleden voor een tiny house gekozen heb en nooit meer iets anders wil: ik woon nu dichter bij de natuur, op een manier die beter is voor de aarde én betaalbaarder is. En daarnaast wilde ik genoegen nemen met genoeg. Meer dan dit heb ik niet nodig.

Wat waren je wensen qua materialen, qua oppervlakte en qua indeling?

Dit keer hoefde mijn woning niet verplaatsbaar te zijn, dus ik hoefde in die zin geen rekening te houden met een maximum gewicht of grootte. Wel moest het geheel, omdat het prefab is, nog op een dieplader passen. Ik wilde dit keer wel weer zelfvoorzienend zijn – ben dus ook niet op het energienet aangesloten – maar koos wel voor gewone riolering. In dit huis kon ik echt keuzes maken voor de lange termijn. Het is zelfs levensloopbestendig, want als ik geen trappen meer kan lopen, kan ik mijn bed verplaatsen naar mijn huidige kantoortje.

Waar heb je je door laten inspireren?

Ik heb gekozen voor een Sprout van Woonpioniers. Dit ontwerp zag ik voorbijkomen op mijn eigen website tinyfindy.com en ik was meteen verkocht! Als plantenliefhebber is de Sprout met die aangebouwde kas me op het lijf geschreven. Het was nog een concept, ik ben de eerste tiny Sproutbewoner. De vorm stond vast vanwege de kas, maar het formaat, de materialen en de indeling kon ik zelf bepalen. Het stond voor mij vast dat ik met biobased materialen wilde bouwen en die materialen heb ik grotendeels zelf uitgezocht. Ze zijn bijna allemaal ecologisch en kunnen bij wijze van spreken zo in het bos achtergelaten worden om te composteren aan het einde van hun levensduur, zonder schade aan te richten.

Bestel Casco Magazine 6 - 2022 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat.

Fotograaf | Chiela van Meerwijk

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieur (wanden en plafonds)
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures
Zwembadbouwers
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.