Met z’n allen in Amsterdam

Daan wilde graag zelfbouwen, maar dan wel samen met anderen en in een ontwikkelwijk. Hij vond met zeven andere huishoudens een cpo-project in Amsterdam Nieuw-West en nam de gedeelde rol van aanspreekpunt voor bewoners, architect en aannemer met plezier op zich. In Casco magazine, hét magazine voor duurzame bouw, vertellen zelfbouwers hun verhaal. Op onze website laten we een gedeelte van hun bouwreis zien. Wil je alle foto's en het hele verhaal lezen van Daan? Bestel dan via onze website Casco magazine 8.

Waarom wilde je een eigen huis in collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) bouwen?

Ik ben niet het type dat een bestaand huis koopt, want ik houd ervan m’n eigen leven vorm te geven. Het spreekt me aan om zelf te kunnen bepalen hoe iets in elkaar zit. Dat geeft me een vrij gevoel. En ik wilde graag in een wijk wonen die in ontwikkeling is, waar van alles door elkaar gebeurt. Pionieren zit in mij, op het gebied van werk en op het gebied van wonen. Ik heb ook altijd al samen met anderen willen bouwen. Gezamenlijk dat hele proces doormaken, elkaar door en door leren kennen en dan al meteen veel goede buren hebben. Dat idee.

Hoe is de groep ontstaan?

De architect (NGArchitecten) had de kavel in Amsterdam Nieuw-West gevonden en ik vond hun project op Funda. De groep is organisch ontstaan, zo woont mijn stiefbroer hier bijvoorbeeld ook. In totaal wonen we hier met acht huishoudens. Reijer van NGArchitecten had al allerlei opties voor de appartementen geschetst. Twee van de appartementen hadden een zitkuil en daar viel ik meteen voor. In goed overleg heb ik een van die twee appartementen kunnen krijgen.

Hoe zorg je dat alles vlekkeloos verloopt met zoveel betrokkenen?

Ik had voor mijn werk al enkele verbouwingen gecoördineerd en maak onder andere decors. Dit bouwproject was voor mij als het ware een permanent decor. Samen met twee anderen vormde ik het bestuur van de cpo. Wij fungeerden als aanspreekpunt voor de overige bewoners, de architect en de aannemer. We kwamen veel bij elkaar om afspraken te maken en beslissingen te nemen. Deze bijeenkomsten mondden geregeld uit in borrels.

Wat waren je wensen qua materialen, oppervlakte en indeling in je eigen appartement?

Sowieso dus die zitkuil. Dat is mijn woonkamer. Verder wilde ik mijn woning zo open mogelijk houden, dus zonder muren, maar wel met verschillende zones. Ik was vlak voor het ontwerpproces in Japan geweest en gebruikte wat ik daar gezien had als inspiratie. Na veel schetsen en overleggen kwamen we op een walnoothouten blok in het midden, waarin de keuken, de badkamer en een trap naar de B&B op de begane grond opgenomen zijn. Om het blok kon je heen lopen. Inmiddels kan dat niet meer, want sinds ik hier ben gaan wonen heb ik een vriendin en een dochter gekregen en heb ik dus toch wat muren moeten laten plaatsen. Maar wel, waar mogelijk, van glas.

Waarom wilde je duurzaam bouwen?

Dat vind ik vanzelfsprekend in deze tijd. Ik probeer zo veel mogelijk bij te dragen aan een beter klimaat. Zo rijd ik bijvoorbeeld ook een elektrische auto. De woning is energieneutraal en gasloos. De isolatie is van hennep en de verlichting is led. Verder hebben we zonnepanelen op het dak die alle huishoudens bedienen.

Bestel Casco Magazine 8 - 2024 voor het complete verhaal en uitgebreide fotoreportage van de start tot eindresultaat..

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieur (wanden en plafonds)
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures
Zwembadbouwers
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.