Waarom kiezen voor houtskeletbouw?

Als je een eigen woning laat bouwen, zal bij het ontwerp misschien ook de vraag naar voren komen: ‘bouw ik mijn huis op traditionele wijze of kies ik voor houtskeletbouw?’. In de regel wordt gekozen voor traditionele bouw, maar dit houdt niet in dat je houtskeletbouw moet afschrijven. Houtskeletbouw is zeker te overwegen en heeft dan ook enkele voordelen.

Wat is houtskeletbouw?

In Europa is houtskeletbouw minder populair dan bijvoorbeeld in Noord-Amerika, waar het op zeer grote schaal wordt toegepast. Dit komt vooral omdat Noord-Amerika veel grote naaldbossen kent en er dus zeer veel hout beschikbaar is. Ook in Scandinavië is dit de reden voor het veelvuldig toepassen van houtskeletbouw. De term houtskelet geeft eigenlijk al aan om wat voor soort woning het gaat. Het skelet of de dragende constructie van de woning is geheel opgetrokken uit hout. Dit houdt niet in dat je woning dan ook volledig van hout is. Je kunt het skelet van hout optrekken, maar de binnen- en buitenzijde van de woning traditioneel opbouwen met gemetselde wanden. Het is daarom ook niet zo dat een houtskeletwoning een geheel andere soort woning hoeft te zijn dan een traditioneel gebouwde woning.

Houtskeletbouw kan goedkoper zijn

In tegenstelling tot traditionele bouw waar beton als constructie wordt gebruikt, is een houtskeletconstructie relatief licht. Hierdoor is het mogelijk om de constructie snel op te zetten. Normaliter zal een dergelijke woning binnen twee weken wind- en waterdicht zijn. Doordat de constructie licht is, kan de fundering voor houtskeletwoningen ook minder zwaar uitgevoerd worden. De kosten voor de fundering zullen lager zijn en je bespaart veel kosten uit doordat de constructie sneller is opgezet. Denk daarbij aan materiaal wat je huurt en arbeidskrachten. Het is overigens niet altijd vanzelfsprekend dat houtskeletbouw ook goedkoper is dan traditionele bouw. Dit hangt volledig af van de afwerking en wat voor materialen hiervoor gebruikt worden.

Houtskeletbouw is energiezuinig

Van nature is de thermische isolatie van hout veel beter dan van baksteen. Baksteen is uiteraard wel thermisch te isoleren door het aanbrengen van een goede isolatiematerialen. Hout heeft als bouwmateriaal zelf al de nodige isolatie.
Uiteraard moet er bij houtskeletbouw ook isolatiemateriaal aangebracht worden, maar dit mag een dunnere laag zijn en het isolatiemateriaal is gemakkelijker aan te brengen. Er zitten in de houten constructie doorgaans veel holtes die gemakkelijk te vullen zijn isolatiemateriaal. Zo is het mogelijk om de muurdikte beperkt te houden. Tevens kan hout de temperaturen veel beter regulieren. Warmte wordt in de winter beter vastgehouden en in de zomer is een woning van houtskeletbouw beter koel te houden.

Is verzekeren houtskeletbouw duurder?

Op het eerste gezicht lijkt houtskeletbouw gevoeliger voor brand en lijkt het vanzelfsprekend dat de opstalverzekering duurder is. Dit is niet zo. Het risico op brand wordt door verzekeraars net zo hoog ingeschat als bij traditionele bouw. Wel is het zo dat het risico op volledige vernietiging van de woning bij een brand wat hoger is met houtskeletbouw. Maar alsnog hoeft de premie voor een opstalverzekering niet duurder te zijn, omdat de herbouwwaarde van houtskeletbouw doorgaans lager is.

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.