Stappenplan voor het zelf bouwen van jouw droomhuis

Het zelf bouwen van je eigen huis is een fantastisch avontuur dat je de mogelijkheid biedt om je droomwoning te creëren, perfect afgestemd op jouw wensen en behoeften. Zelfbouw houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bouwen van je eigen huis, van A tot Z heb jij de touwtjes in handen. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. Met behulp van dit stappenplan zet je de eerste stap naar het realiseren van jouw ‘zelf te bouwen’ droomhuis.

Stappenplan voor het zelf bouwen van jouw droomhuis Foto

Stap 1: Bereid je goed voor

Voordat je aan je zelfbouwproject begint, zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je een geschikte kavel vinden. Verzamel informatie over de grootte van het huis dat je wilt bouwen, zodat je een kavel kunt vinden die voldoende ruimte biedt. Denk ook na over de reistijd naar je werk, familie en vrienden. Kies een locatie die binnen een redelijke afstand ligt. Uiteraard moet je ook je budget in gedachten houden. Bepaal hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de zelfbouwkavel en zoek vervolgens naar een geschikte optie.

Vergeet niet dat naast de kosten van de kavel ook de kosten van het bouwen van het huis in overweging moeten worden genomen. Doe grondig onderzoek naar de kosten van materialen, aannemers en architecten. Het opstellen van een gedetailleerde planning is ook essentieel. Houd er rekening mee dat het bouwen van een huis tijd kost en dat er ook tijd nodig is voor ontwerpen en vergunningsaanvragen. Wees realistisch over je tijdlijn!

Stap 2: Waar ga je wonen?

Het vinden van een bouwkavel is een persoonlijke zoektocht gebaseerd op het wensenpakket dat je bij stap 1 hebt samengesteld. Websites als Bouwkavelonline.nl helpen je bij het vinden van de juiste locatie en kavel. Wanneer je de perfecte kavel hebt gevonden die voldoet aan al jouw wensen, sluit je een reserveringsovereenkomst af. De duur van deze overeenkomst varieert per verkopende partij.

Let goed op de vermelde doorlooptijd in de reserveringsovereenkomst, meestal tussen de 3 à 5 maanden. Binnen deze periode moeten verschillende stappen worden doorlopen, zoals het vinden van een architect, het ontwerpen van je eigen huis, het samenstellen van een bouwteam en het aanvragen van een omgevingsvergunning. Zodra alle vergunningen en financiële zaken zijn geregeld, onderteken je het definitieve koopcontract bij de notaris en ben je officieel eigenaar van de grond, waarna de bouw kan beginnen.

Stappenplan voor het zelf bouwen van jouw droomhuis FotoStap 3: Ontwerp je droomhuis

Nu je weet waar je wilt gaan wonen, wordt het tijd om jouw droomhuis en daarbij behorende wensen uit te werken in een goed ontwerp. Hiervoor heb je een professionele architect nodig die jouw voorkeuren en wensen kan vertalen in een bouwkundig design. Na de goedkeuring van de eerste schetsfase ontwerpt de architect een gedetailleerd voorlopig ontwerp, waarin alle elementen van het huis worden opgenomen, zoals de afmetingen en indeling van de ruimtes, deuren, kozijnen, trappen en de dakconstructie.

De architect maakt ook technische tekeningen, zoals constructietekeningen, installatietekeningen, elektrische tekeningen, verwarmingsplannen en sanitairplannen. Het voorlopig ontwerp dient als basis voor de bouw en kan worden aangepast als je wijzigingen wilt aanbrengen. Na goedkeuring wordt het voorlopig ontwerp omgezet in een definitief ontwerp. Op basis hiervan kun je vervolgens op zoek gaan naar een aannemer die het ontwerp kan realiseren.

Stap 4: Op zoek naar een aannemer

Om jouw huis te bouwen heb je een professionele aannemer nodig. Zet vooraf je wensen en eisen op papier, zodat je de aannemer kunt selecteren die het beste bij jouw project past. Daarnaast is het belangrijk om het portfolio en de referenties van de aannemer te bekijken, om te zien of ze ervaring hebben met vergelijkbare projecten en of hun werk overeenkomt met jouw wensen.

Hoewel de prijs een rol speelt, is het niet het enige criterium om op te letten. Betrouwbaarheid, aanwezigheid van een ervaren werkvoorbereider, volledigheid van de offerte en de kwaliteit van de gebruikte materialen zijn ook belangrijke overwegingen. Een persoonlijke klik met de aannemer is ook een pré, aangezien je wilt kunnen vertrouwen op hun expertise en communicatie tijdens het bouwproces. Controleer ook of de aannemer is aangesloten bij een keurmerk en beschikt over garanties. Vergeet niet om afspraken te maken over de opleveringstijd en stel een aannemersovereenkomst op om de afspraken vast te leggen.

Tijdens de bouwfase is het belangrijk om regelmatig te communiceren, de voortgang te controleren en de planning en het budget in de gaten te houden. Ga op tijd op zoek naar de aannemer, zo voorkom je teleurstelling en stress.

Stap 5: Vraag de benodigde bouwvergunningen aan

Voor diverse bouwwerkzaamheden heb je een vergunning nodig. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het bouwen van een woning. Tevens kunnen vergunningen vereist zijn voor het aanleggen van een terras of het plaatsen van een schutting. Het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor jouw huisbouwproject is doorgaans een complexe, maar buitengewoon belangrijke taak. Een architect of bouwbegeleider kan jou gedurende dit proces ondersteunen of advies geven.

Stappenplan voor het zelf bouwen van jouw droomhuis Foto

Stap 6: Welke financiering heb je nodig?

Financiering van een zelfbouwhuis verloopt anders dan bij een huis in een bouwproject. Specifieke eisen van hypotheekverstrekkers zijn onder andere een afgegeven omgevingsvergunning en bestemmingsplan, een ondertekend bouwcontract met totale investering, een afbouwgarantie/insolventieverzekering en een taxatierapport op basis van het bouwplan. De meeste hypotheekverstrekkers bieden hypotheken aan voor zelfbouw door aannemers, maar beperkter voor zelfbouw of eigen begeleiding vanwege hoger risico.

Overweeg een bouwhypotheek (bouwdepot) om kosten te besparen en de bouw te financieren. Raadpleeg een financieel adviseur voor gepast advies. Het leenbedrag hangt af van factoren zoals inkomen, eigen vermogen, waarde van het oude huis en bouwplannen. Een notaris is belangrijk voor juridische aspecten en vastleggen van overeenkomsten. Notariskosten variëren, vergelijk tarieven online. Sluit vervolgens verzekeringen af, zoals een bouwverzekering die beschermt tegen verlies en schade tijdens de bouw, een aansprakelijkheidsverzekering om claims van derden te dekken.

Stap 7: Stel een bouwcontract op en maak een realistische planning

Bij het samenwerken met een aannemer is het belangrijk om een aannemersovereenkomst op te stellen. Deze overeenkomst behandelt onderwerpen zoals planning, materiaalgebruik, financiën en benodigde tijd. Het contract biedt dekking in geval van problemen met het werk of de materialen. Daarnaast is de aannemer verantwoordelijk voor zowel de bouwwerkzaamheden als het leveren van de benodigde materialen.

Financieel gezien is het essentieel om duidelijke afspraken te maken en een budget op te stellen om onverwachte kosten te voorkomen. Eventueel extra werk kan extra kosten met zich meebrengen, dus het is belangrijk om van tevoren afspraken te maken over deze situaties. Ook de benodigde tijd voor de bouw moet worden besproken en vastgelegd in de overeenkomst, inclusief mogelijke vertragingen en de bijbehorende risico's en gevolgen. Het is verstandig om deze afspraken goed te vast te leggen om een soepele samenwerking te garanderen.

Stap 8: Start van de bouw

Het is zover! Het startsein voor de bouw van jouw huis is gegeven. Na het voltooien van eerdere stappen en het ontwerp van je huis, rest nog de bouwfase. Hier bouw je stap voor stap je huis, waardoor het echt tot leven komt. Om te beginnen met de bouw van je zelfbouwhuis, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bouwgrond gereed is voor de bouw.

Als de grond niet bouwrijp is, kan de bouw van je huis vertraging oplopen omdat er eerst voorbereidende werkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals het opruimen van puin, het aanleggen van een toegangsweg voor de bouwers en aannemers, het afvoeren van overtollige grond en het egaliseren van de grond. Zorg er ook voor dat alle benodigde materialen aanwezig zijn en dat de tijdelijke aansluitingen voor water en stroom beschikbaar zijn. Controleer bovendien zorgvuldig of alle bouwvergunningen in orde zijn, zodat je tijdens de bouw niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Stappenplan voor het zelf bouwen van jouw droomhuis Foto

Stap 9: Bouwfases doorlopen

Tijdens de bouwperiode is het belangrijk om in contact te blijven communiceren met de aannemer over de voortgang van het proces. Maak indien nodig wekelijks afspraken om dit te bespreken. Maak gebruik van bouwtekeningen om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden naar jouw wensen worden uitgevoerd en controleer regelmatig de voortgang aan de hand van de bouwtekeningen.

Ondertussen laat je je inspireren voor de inrichting van je huis, bijvoorbeeld via websites als UW-woonmagazine.nl of door een bezoek te brengen aan woonwinkels. Indien gewenst kun je ook de hulp inschakelen van een interieurarchitect.

Stap 10: Tijd voor de afwerking

Met de architect heb je de functies van de diverse ruimtes bepaald: de plaatsing van de keuken, de sanitaire installaties en het licht- en elektraplan. Het bouwteam heeft alle voorbereidingen getroffen. Nu kunnen de stukadoor, tegelzetter, schilder en de woningstoffeerders etc. aan de slag met de inrichting van jouw huis. De keuken en badkamer(s) worden geplaatst en de vloeren gelegd. Ondertussen worden de buitenmuren afgewerkt met gevelbekleding, pleisterwerk of verf, zodat het eindresultaat echt zichtbaar wordt.

Stappenplan voor het zelf bouwen van jouw droomhuis Foto

Stap 11: Het woongenot kan beginnen

Voordat de verhuiswagen arriveert moet je nog samen met de aannemer een laatste inspectieronde doen. Eventuele gebreken, afwerkingen of ontbrekende onderdelen worden genoteerd op een lijst die met de aannemer besproken wordt. Nadat alle gebreken zijn hersteld en je tevreden bent met de staat van het huis, teken je het opleveringsdocument om de acceptatie ervan te bevestigen. Na de ondertekening volgt de laatste betaling aan de aannemer. Na ontvangst van de betaling ontvang je de sleutels en kun je beginnen met het inrichten en bewonen van je nieuwe woning.

Van harte gefeliciteerd met jouw zelfgebouwde droomhuis. We wensen je heel veel woonplezier.

Gaat u een huis bouwen?

Vraag dan informatie aan bij onze partners

Architectenbureaus
Selecteer alle brochures
Badkamers
Selecteer alle brochures
Betonvloeren
Selecteer alle brochures
Domotica
Selecteer alle brochures
Huizenbouwers
Selecteer alle brochures
Interieurarchitecten
Selecteer alle brochures
Kelders
Selecteer alle brochures
Keukens en inbouwapparatuur
Selecteer alle brochures

Vul hieronder uw gegevens in:


Deel dit artikel:
Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Twitter Deel op Pinterest Deel op Whatsapp
banner

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan
banner

Uit onze webshop

Voorbeeldwoningen

Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
Voorbeeld Woning
banner
Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.