Mooi nieuw huis op de kavel? Denk ook aan inboedel en opstalverzekering


Je hebt een huis laten bouwen – of zelf gebouwd – op een bouwkavel. Het is helemaal naar wens, aangezien je zelf hebt bepaald hoe de woning eruit komt te zien. Wel is er flink wat geld in gaan zitten: bouwkavel, kosten aan mankracht en aanschaf van materialen voor de bouw van het huis en dan was er ook nog de inrichting. Kortom, het kostenplaatje is groot, maar het was het waard. Het woonplezier kan beginnen, maar denk wel nog even aan de woonverzekeringen die je moet afsluiten! Dat kan je bij schade een hoop extra en onvoorziene kosten besparen.

Soorten woonverzekeringen

Er bestaan verschillende woonverzekeringen die je kunt afsluiten om je huis te verzekeren. Zo kun je kiezen voor een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Dit zijn beide verzekeringen waarmee je de woning verzekert, maar wel een ander deel hiervan.

Daarnaast zijn er ook verschillende varianten in dekking. Zo kun je kiezen voor een allriskverzekering of de normale variant. Logischerwijs zit er verschil in de premie en de mate van dekking. Geen van deze verzekeringen is wettelijk verplicht om af te sluiten. Wel kan het zijn dat een hypotheekverstrekker het je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.


Opstalverzekering: voor de woning zelf

Met een opstalverzekering verzeker je de woning en alles wat hieraan vastzit. Regel is dat spullen aard- en nagelvast zitten aan de woning. Met normale dekking van een opstalverzekering ben je verzekerd voor brandschade, waterschade, schade door diefstal en inbraak en stormschade. Met een allriskverzekering wordt ook schade aan de woning vergoed die je zelf hebt veroorzaakt. Wat handig kan zijn. Schade door opzet of slecht onderhoud, terrorisme, natuurgeweld, regen door openstaande deuren en/of ramen en door constructie- en bouwfouten vallen niet onder de dekking van een opstalverzekering.

De schadekosten aan een woning kunnen flink oplopen. Dus, of een opstalverzekering nou verplicht is of niet, het is eigenlijk altijd aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten. Je moet er toch niet aan denken tegen wat voor kosten je aanloopt als de woning afbrandt of half instort door storm?

Wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan kun je de opstalverzekering vergelijken op een vergelijkingssite. Vul daar je gezinssituatie, maandinkomen, eventueel gewenste extra verzekeringen (aansprakelijkheid en glas), het type woning, de beveiliging hiervan, de oppervlakte, het bouwjaar en nog een aantal gegevens in en je krijgt meteen een overzicht van de voordeligste verzekeringen die je kunt kiezen.

Inboedelverzekering: voor je spullen

De inboedelverzekering zorgt ervoor dat spullen in en rondom de woning zijn verzekerd. Het gaat hierbij om de spullen die je kunt verplaatsen, en die dus niet zoals bij de opstalverzekering vastzitten aan de woning. Schade aan de spullen moet wel op het terrein van de woning zijn ontstaan. Er zijn twee varianten van de inboedelverzekering, waarbij het verschil in de dekking zit (en daarmee ook in de premie die je betaalt). De normale inboedelverzekering vergoedt, net als de opstalverzekering, schade die ontstaan is door brand, storm, water, diefstal en inbraak. Dit betekent dat kosten door schade die je zelf (onopzettelijk) hebt veroorzaakt niet worden vergoed. Wil je juist ook daarvoor zijn verzekerd? Kies dan een allriskverzekering, want daarmee worden ook schades door plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen vergoed.

Verder kun je kiezen voor een aantal aanvullende verzekeringen, zoals de glasverzekering en de kostbaarhedenverzekering. Bedenk goed wat je allemaal wilt verzekeren en wat de waarde hiervan is, want hoe meer je verzekert hoe hoger de premie per maand die je betaalt.

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.