Zo maak je jouw groepenkast veilig

Veiligheid in huis is belangrijk om goed in de woning te kunnen wonen. De meeste problemen ontstaan door storing bij de elektriciteit. Kortsluiting kan er bijvoorbeeld niet alleen voor zorgen dat de apparaten niet meer werken, maar ook dat er een grotere kans is op brandgevaar. Het is daarom belangrijk om alles rondom de elektra goed geregeld te hebben. Dit begint allemaal bij het veranderen van de groepenkast. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw groepen goed ingericht zijn? En wat is hier allemaal voor nodig? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je alles goed voor ogen hebt voor jouw veiligheid. 

De vertrekken in huis opgedeeld in groepen

De groepenkast is waar alles op het gebied van elektriciteit samenkomt. Alle ruimtes in de woning zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en onderverdeeld in groepen. Hier is in eerste instantie een basisindeling bij gemaakt. Zo kunnen meerdere vertrekken op eenzelfde groep zitten. Als je echter verschillende grote apparaten bij elkaar hebt staan in een bepaalde ruimte, is het aan te raden om de indeling van de groepen te veranderen. Grotere apparaten zorgen er immers voor dat het netwerk sneller overbelast is en je kortsluiting krijgt. Kijk daarom altijd goed naar de apparaten die in de vertrekken staan, zodat je voorkomt dat je binnen een korte tijd de eerste problemen ervaart.  

Aardlekschakelaars voor iedere groep plaatsen

Een belangrijk onderdeel van de groepen is de aardlekschakelaar. Deze zorgt ervoor dat de volledige groep of alle elektriciteit afgesloten wordtals een apparaat stoort. Bij de oude kasten is er slechts één aardlekschakelaar beschikbaar, terwijl de nieuwere groepenkasten meerdere schakelaars hebben. Per groep kan er bijvoorbeeld een schakelaar zijn, zodat je niet overal de stroom verliest bij kortsluiting. Je weet hierdoor ook beter waar het probleem zich bevindt, waardoor je sneller tot een oplossing kunt komen. Ook op dit gebied kun je dus veel veranderen bij jouw groepenkast en ervoor zorgen dat je binnen een korte tijd weer een veilig huis hebt om in te wonen. 

Het onderzoeken van de apparaten in huis

Als laatste is het altijd verstandig om de apparaten in huis onder de loep te nemen. Verouderde apparaten hebben namelijk sneller kans om kortsluiting te veroorzaken. Als je bijvoorbeeld een oude waterkoker in huis hebt staan, kan het verwarmingselement aangetast zijn door de kalk in het water. Niet alleen levert dit problemen op met het gebruiken van het apparaat, ook kost het meer energie om water te verwarmen. Door ieder apparaat afzonderlijk te bekijken en eventueel een nieuwe aan te schaffen, zorg je ervoor dat je een veiliger huis hebt en ook later niet voor verrassingen staat. Jij hebt ook een flinke kostenbesparing te pakken op de lange termijn, doordat je minder energie verbruikt in de woning.

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.