Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?

Wil je jouw woning verzekeren? Dan kun je verschillende woonverzekeringen afsluiten. Dit is een verzamelnaam die veel verzekeraars gebruiken voor een opstal- en inboedelverzekering. Ondanks dat verzekeraars beide verzekeringen aanbieden, sluit lang niet iedereen met een koophuis ze allebei af. Dit komt doordat veel mensen denken dat een inboedel- en opstalverzekering nagenoeg hetzelfde zijn. Ze vertonen weliswaar overeenkomsten, maar er zijn ook grote verschillen. Om dit duidelijk te maken, vertellen we je in deze tekst wat het verschil is tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering.


Beide verzekeringen vergoeden schade door onverwachte gebeurtenissen 

De verwarring tussen een opstal- en inboedelverzekering ontstaat vooral doordat beide verzekeringen schade vergoeden die ontstaat door onverwachte gebeurtenissen. Om de verschillen duidelijk te maken, hebben we in de onderstaande tabel samengevat waar je precies voor verzekerd bent met beide verzekeringen. 

Inboedelverzekering

Opstalverzekering

Brand, rook en roet

Brand en elektriciteit (kortsluiting)

Storm, regen, sneeuw en hagel

Storm, blikseminslag, neerslag en vorst

Blikseminslag en inductie

Inbraak en diefstal

Overstroming

Breuk of lek in (dubbel)glas

Inbraak en diefstal

Schade tijdens verbouw of aanbouw

Vandalisme

 

Schade aan geleende spullen

 


Wat valt er binnen de dekking?

Zowel een opstal- als inboedelverzekering vergoedt schade door brand, storm, blikseminslag en inbraak. Hierdoor denken sommige mensen dat het niet nodig is om beide verzekeringen af te sluiten. Toch is dit wel het geval, want er zit namelijk verschil in de dekking. Een opstalverzekering heeft bijvoorbeeld betrekking op het huis zelf en alles wat hieraan vastzit. Schade aan de tuin of een bijgebouw valt ook binnen de dekking van deze verzekering. Dit geldt ook voor schade aan de keuken of vloer. Ondanks dat deze zaken zich in jouw woning bevinden, zitten ze er wel aan vast. Vandaar dat ze binnen de dekking van een opstalverzekering vallen. Zonnepanelen zijn ook verzekerd via een opstalverzekering. 

Een inboedelverzekering heeft juist betrekking op alle losse spullen in en rondom jouw woning. Je verzekert jouw meubels bijvoorbeeld door deze verzekering af te sluiten. Denk overigens niet dat alleen schade aan spullen in huis gedekt wordt, want dat is niet het geval. Ook spullen in een bijgebouw vallen namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Dit geldt ook voor losse spullen die in jouw tuin staan, zoals een loungeset of parasol.

Beide verzekeringen zijn onmisbaar voor mensen met een koophuis

Een opstalverzekering is verplicht voor mensen die in een koophuis wonen, maar dit geldt niet voor een inboedelverzekering. Na het lezen van bovenstaande tekst zie je hopelijk in dat het verstandig is om beide verzekeringen af te sluiten. Jouw woning en de spullen die hierin staan zijn dan namelijk goed verzekerd. Schade, verlies en diefstal van persoonlijke bezittingen buiten jouw woning vallen overigens niet binnen de dekking van een inboedelverzekering. Gelukkig kun jij je hier apart voor verzekeren. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je namelijk wel een buitenshuisverzekerig afsluiten. Sluit je deze verzekering af? Dan betaal je extra premie. Daarom twijfel je misschien of je deze verzekering af moet sluiten. Wanneer je regelmatig iets verliest, is een buitenshuisverzekering wat ons betreft zeker de moeite waard.

Deel dit artikel:

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriƫnteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.