Notariswoning

Notariswoning

Wie in een dorp woont of heeft gewoond kent vast wel dat ene statige huis midden in het dorpshart, vlak bij de kerk en het stadshuis, dat eeuwenlang bewoond werd door notabelen. Deze zogenaamde notariswoning heeft een klassieke bouwstijl met karakteristieke elementen uit de 19e eeuw. Ook nu is de notariswoning een zeer geliefde bouwstijl. Die gekenmerkt wordt door zijn statige en symmetrische uitstraling, door een lage gootlijn, die vaak al bevindt op de eerste verdieping. Hierdoor hebben notariswoningen altijd een mooi opvallend dak, dat nóg mooier wordt met keramische dakpannen en sierlijke dakkapellen.

 

Heeft u een mooi kavel en wilt u een nieuw huis laten bouwen? De notariswoning kan met een traditionele en moderne uitstraling gebouwd worden. Hierbij speelt de keuze van materialen een grote rol. Kenmerkend voor beide varianten van deze woning is de luxe voordeur, die zich in het midden van het huis bevindt, vaak met een gelijk aantal ramen links en rechts van de entree. Daarnaast is er genoeg ruimte om aanpassingen door te voeren aan de stijl van de woning. Zo kan er worden gekozen voor een klassieke stolpkap of een moderner zadeldak.

 

Door de lage daklijn is de begane grond bij een notariswoning een stuk ruimer dan de bovenverdieping. De begane grond bestaat meestal uit een hal, werkkamer, een grote woonkamer en woonkeuken. Gekozen kan worden voor een bijgebouw voor de bijkeuken en garage. De bovenverdieping van een notariswoning is qua oppervlakte iets minder ruim ten opzichte van de begane grond. Maar er blijft nog steeds genoeg ruimte over voor diverse slaap- en badkamers. Zeker wanneer er extra dakkapellen worden geplaatst.

 

Of u nu kiest voor een traditionele of moderne notariswoning, de nieuwe woning zal energie vriendelijk en duurzaam gebouwd worden. Goede isolatie, een waterpomp, elektrische vloerverwarming en geïsoleerde kozijnen met HR-glas zorgen er mede voor dat u heel comfortabel zult wonen, maar ook nog lang kan genieten van uw zelfgebouwde, sfeervolle notariswoning.

Bron foto: Selekthuis

Aanbevolen bouwkavels

Bouwkavel Alert

KAVEL ALERT: meld je nu aan en ontvang de nieuwe kavels in de provincie naar keuze!

Meld je aan

Voorbeeldwoningen

Bouwkavels Online

Het vinden van geschikte bouwgrond is niet eenvoudig. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels en locaties. Op deze website is een grote hoeveelheid aanbieders van kavels te vinden. U kunt gericht zoeken naar beschikbare kavels in Nederland; in een oogopslag ziet u waar bouwkavels worden aangeboden, in welke provincie en in welke stad.